Valrossar i norra Berings hav. Arkivbild.
Valrossar i norra Berings hav. Arkivbild. - Foto: Liz Labunski/US Fish and Wildlife via AP/TT

Valross död i fågelinfluensa – första någonsin

För första gången har en valross konstaterats död i fågelinfluensan. Utvecklingen oroar forskarvärlden, som fruktar ett större utbrott bland marina däggdjur. Virusets effekter på många fågelarter har redan varit katastrofala.


Fakta: Fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän. Men även däggdjur kan drabbas.

Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med väldigt hög dödlighet.

Vissa virustyper kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. Det sker i så fall vid nära kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. I Sverige har hittills ingen människa smittats av fågelinfluensa.

Fågelinfluensan har skapat stora problem för fågelnäringen de senaste åren. Influensasäsongen 2020–2021 var den värsta någonsin, med miljontals avlivade fjäderfän till följd. Även vilda fåglar är svårt drabbade, liksom flera olika däggdjursarter.

Fågelinfluensa bedöms inte smitta via livsmedel.

Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Folkhälsomyndigheten.

Valrossen ifråga hittades död på ön Hopen i Svalbards övärld i fjol. Nu har tester vid ett tyskt laboratorium påvisat förekomst av fågelinfluensa, uppger forskare vid Norsk Polarinstitutt.

— Det är första gången fågelinfluensan har registrerats i en valross, säger Christian Lydersen vid institutet.

Provet var för litet för att utröna om det rör sig om typen H5N1 eller H5N8, uppger forskaren.

Kan smitta isbjörnar

Runt sex valrossar hittades under fjolåret döda inom den norska ögruppen, som ligger halvvägs mellan Norges fastland och den geografiska nordpolen. Sannolikt var ytterligare några av dem smittade av fågelinfluensa, uppger Lydersen.

Valrossar, en sälart som lever i Arktis och kan väga upp till två ton, äter övervägande fisk och skaldjur – men ibland även havsfåglar. Forskarna uttrycker farhågor för att isbjörnar i Svalbard kan komma att förtära ett infekterat valrosskavader, vilket skulle innebära att viruset sprids ytterligare.

Forskarlag kommer nu att övervaka Svalbards valrossar noga under sommarmånaderna, då isarna smälter och djuren tenderar att samlas i större grupper.

Tumlare sjuk

Enligt myndigheter i USA har en isbjörn i Alaska redan dött i fågelinfluensan. Tusentals marina däggdjur och miljontals fåglar i Sydamerika har därutöver dött av viruset, enligt forskare i Antarktis.

Även i Sverige har havsfåglar – däribland gäss, svanar och skrattmåsar – drabbats. Sedan 2020 har dessutom tiotusentals svenska tamfåglar, främst höns, avlivats efter utbrott av fågelinfluensan.

2022 bekräftades för första gången fågelinfluensa hos en tumlare, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Den unga valen strandade i Kämpersvik i Bohuslän.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!