Indiens federala polismyndighet CBI meddelar att fyra personer har gripits för misstänkt människohandel genom att rekrytera indier till Rysslands krigföring i Ukraina. Arkivbild.
Indiens federala polismyndighet CBI meddelar att fyra personer har gripits för misstänkt människohandel genom att rekrytera indier till Rysslands krigföring i Ukraina. Arkivbild. - Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Misstänks ha rekryterat indier till ryska armén

Fyra personer har gripits i Indien misstänkta för att ha rekryterat indier till Rysslands krigföring i Ukraina.


Indiens federala polismyndighet CBI uppger att en av de fyra gripna har arbetat som tolk i Ryssland för ett nätverk som ska möjliggöra rekrytering av indier till militären.

"Utredningen fortsätter mot andra misstänkta personer som är del av detta internationella nätverk för människohandel", meddelar CBI.

Polismyndigheten säger sig ha hittat 35 fall där indier har värvats och rest till Ryssland. Indiens utrikesdepartement har meddelat att det arbetar för att omkring 20 indiska medborgare ska kunna lämna den ryska armén.

Minst två indiska soldater har stupat i kriget och flera indiska rekryter har vittnat för internationella medier att de lät sig rekryteras under falska förevändningar. De har berättat att de blivit lovade bland annat höga löner eller ryska pass, samt att de inte skulle behöva gå i strid, innan de snabbt skickades till krigets front.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!