"Radikaliserad" tonåring sköts ihjäl av polis

Polis i Perth på Australiens västkust sköt på lördagen ihjäl en knivbeväpnad 16-årig pojke. Strax före hade 16-åringen huggit en man i ryggen på en parkeringsplats och hotat poliserna med en kniv.


Pojken var känd av polisen sedan tidigare och hade deltagit i program för personer som löper risk att bli radikaliserade.

Muslimska organisationer hade flera gånger larmat om att pojken visade tendens till våld och att de var oroliga över hans beteende.

Vid 22-tiden på lördagskvällen lokal tid fick polisen samtal från en person som uppgav att han själv tänkte skada någon och strax efter inkom larm att en man knivhuggits i ryggen på en parkering i förorten Willetton, rapporterar landets public service-kanal ABC.

— Det finns indikationer på att han hade radikaliserats på internet. Men jag vill göra klart, utifrån vad vi vet nu, att han verkar ha agerat ensam, säger Roger Cook, premiärminister i delstaten Västra Australien, på en presskonferens.

När polisen kom till platsen upptäcktes pojken med en kniv som han uppmanades släppa, men istället började pojken hota poliserna och rusade emot dem med kniven i handen.

Polis använde då elpistol för att kunna gripa honom men misslyckades och sköt 16-åringen med ett skott. Pojken skadades allvarligt och dog strax efter på sjukhus.

Den man i 30-årsåldern som höggs i ryggen av pojken fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador. Pojken och mannen var inte bekanta sedan tidigare.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!