Den senaste tiden har Chasiv Yar i östra Ukraina förvandlats till ruiner i ryska attacker, i stil med orter som Avdijivka och Bakhmut tidigare.
Den senaste tiden har Chasiv Yar i östra Ukraina förvandlats till ruiner i ryska attacker, i stil med orter som Avdijivka och Bakhmut tidigare. - Foto: Ukrainas polis vid AP/TT

Kreml: "Farligt för Europa"

Frankrikes president Emmanuel Macron har än en gång upprepat att han inte utesluter att skicka fransk trupp till Ukraina. Ett väldigt allvarligt och farligt uttalande, svarar Kremls talesperson Dmitrij Peskov.


Ukrainska militärer varnar för att Ryssland vinner mark i östra Ukraina samtidigt som ryssarna bygger upp sina styrkor i Donetskområdet. Om Ryssland lyckas slå sönder fronten i Ukraina går det inte att utesluta att det kan bli aktuellt att skicka fransk trupp till området, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macron väckte uppmärksamhet med ett liknade uttalande tidigare i år och vidhåller nu, som svar på en fråga i en intervju med den brittiska tidskriften The Economist, sin uppfattning.

— - Om Ryssland beslutar sig för att gå längre måste vi åtminstone allihop ställa oss den frågan, säger han i en intervju.

Han beskriver utspelet som "en strategisk väckarklocka för mina kollegor".

Storbritanniens utrikesminister David Cameron sade under ett besök i Kiev på torsdagen att Ukraina ska kunna använda brittiska långräckviddiga vapensystem för att nå mål inne i Ryssland, något flera Nato-länder avstår från att göra.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kallar Macrons och Camerons uttalanden för "väldigt farliga".

— Det här är en direkt eskalation av spänningar kring Ukraina-konflikten, vilket skulle kunna hota Europas säkerhet, sade Peskov till reportrar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att Ryssland enbart under april sköt över 300 robotar och missiler, lika många drönare och över 3 200 olika former av riktade bomber mot Ukraina.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!