Hundratusentals palestinier har sökt skydd i Rafah under kriget i Gaza. Nu måste de fly igen. Bilden är tagen i februari i år.
Hundratusentals palestinier har sökt skydd i Rafah under kriget i Gaza. Nu måste de fly igen. Bilden är tagen i februari i år. - Foto: Mohammed Dahman/AP/TT

Gazabo inför Rafah-hot: Dör hellre än flyr igen

Hotet om en stundande markoffensiv ligger tungt över de hundratusentals krigströtta palestinier som sökt skydd i Rafah. Vi kan inte ha ett krig i världens största flyktingläger, säger Jan Egeland, chef för Norska flyktinghjälpen.


Tälten i lägren tycks aldrig ta slut. Barn är undernärda och mammor apatiska.

Misären i Rafah i södra Gaza beskrivs som total. Det är dit hundratusentals palestinier flytt, eftersom området beskrivits som säkert. Men nu hotar Israel med en markinvasion – vilket innebär att flyktingarna måste hitta nya säkra platser.

— En mamma berättade att hon redan flytt fem gånger. Varje gång fick hon höra att hon behövde fly igen. Hon sade till mig att hon hellre dör än flyr igen, berättar Jan Egeland som besökte Rafah i slutet av februari.

Skulle vara tryggt

Före kriget hade staden i södra Gaza drygt 200 000 invånare. Nu trängs omkring 1,4 miljoner människor där.

— Rafah är i dag världens största flyktingläger. Över en miljon människor blev tillsagda att fly till södra Gaza för att det skulle vara tryggt där och nu måste de fly igen. Men det finns ingen plats att fly till, säger Egeland.

Norska Flyktinghjälpens generalsekreterare Jan Egeland i Oslo i november.

Det pågående kriget startade med terrorstämplade Hamas storskaliga attack mot Israel den 7 oktober förra året. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Bara ruiner

Israeliska medier har under en tid rapporterat att en markoffensiv i Rafah är nära förestående, då militären misstänker att Hamasföreträdare gömmer sig i staden.

Rader av tält nära Rafah i södra Gaza fångade på satellitbilder den 23 april. Hundratusentals palestinier har flytt till Rafah sedan Gazakriget bröt ut.

Det första steget inför en sådan vore att evakuera ungefär en miljon palestinier, enligt den statliga tv-kanalen Kan 11:s uppgifter. Men Egeland är tveksam till en sådan massiv folkförflyttning.

— Det finns inga trygga områden. Det är bara ruiner, säger han om Gaza.

Egeland varnar för att en invasion av Rafah även skulle få förödande konsekvenser på andra håll. Shiamilisen Hizbollah i Libanon, som är nära allierad med Hamas, kan tänkas svara med ett större angrepp på Israel – vilket Israel sannolikt inte skulle låta gå obesvarat.

Över 34 000 människor i Gaza rapporteras ha dödats i kriget, enligt Hamastrogna hälsomyndigheter. I den statistiken görs ingen skillnad på civila och stridande, men runt 70 procent uppges vara kvinnor och barn.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!