Den ryske journalisten Sergej Karelin i rättssalen i regionen Murmansk i norra Ryssland.
Den ryske journalisten Sergej Karelin i rättssalen i regionen Murmansk i norra Ryssland. - Foto: AP/TT

Två journalister gripna i Ryssland

Två ryska journalister har gripits i Ryssland misstänka för "extremism". De anklagas för att ha arbetat för en grupp som finansierats av den nyligen avlidne oppositionsledaren Alexej Navalnyj.


Konstantin Gabov är frilansproducent och har arbetat bland annat för nyhetsbyrån Reuters, enligt domstolen. Han greps i Rysslands huvudstad Moskva.

Sergej Karelin har både israeliskt och ryskt medborgarskap och greps i Murmanskregionen i norra Ryssland. Han är videojournalist och har bland annat jobbat för tyska Deutsche Welle samt nyhetsbyrån AP.

"Associated Press (AP) är mycket oroat över frihetsberövandet av den ryske videojournalisten Sergej Karelin", heter det i ett uttalande från nyhetsbyrån.

Gabov och Karelin anklagas för att ha förberett material åt en Youtubekanal som drivs av Alexej Navalnyjs stiftelse för korruptionsbekämpning.

Alexej Navalnyj dog under oklara omständigheter i en arktisk straffkoloni i februari.

Båda journalisterna riskerar mellan två och sex år i fängelse för "medverkan i en extremistisk organisation". De nekar till anklagelserna som riktats mot dem.

Den redan begränsade mediefriheten i Ryssland ansattes ännu hårdare när nya, hårda lagar infördes efter den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022. Gabov och Karelin är två i raden av journalister som har gripits sedan dess.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!