Flaggorna vajar utanför EU-parlamentet i Strasbourg där mandatperiodens sista sittning nu har avslutats.
Flaggorna vajar utanför EU-parlamentet i Strasbourg där mandatperiodens sista sittning nu har avslutats. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Tack och hej i EU – efter krig, kris och brexit

Omröstningarna är klara och talmannen har stängt av mikrofonen. Nu stänger EU-parlamentet efter fem laddade år med Ukrainakrig och coronakris. Nästa anhalt: EU-valet i början av juni.


Fakta: EU-valet 2024

EU-parlamentet avslutade på torsdagen sin sista sittning under pågående mandatperiod. Formellt dröjer det ändå till i juli innan ledamöterna avgår och ersätts av dem som väljs in i EU-valet den 6–9 juni.

Totalt ska 720 ledamöter väljas, varav 21 från Sverige. De nya ledamöterna samlas sedan till sin första sittning den 16 juli för att bland annat välja talmän och utskottsordföranden med mera.

När de nuvarande EU-parlamentsledamöterna tillträdde efter EU-valet 2019 var Storbritannien fortfarande medlem, Angela Merkel var Europas starkaste politiker och Coronavirus bara namnet på en antik racerkusk i det senaste seriealbumet om Asterix.

När mandatperioden nu tar slut är världen helt förändrad – inte minst på grund av det krig som Ryssland utökat rejält i Ukraina.

Åren 2019–2024 har varit extremt intensiva och så även för EU-parlamentet, som dessutom brottats med att hantera två minst lika tunga kriser: klimatet och migrationen.

Klimat och säkerhet

Att EU har kunnat enas om såväl miljöpaketet "fit for 55" och asyl- och migrationspakten är vad de flesta svenska ledamöterna tar upp när de ska göra bokslut över mandatperioden.

— Vi har säkerställt att vi har fått en effektiv klimatpolitik som också förenar att vi kan ha tillväxt i Europa och vi har äntligen tagit det första steget att få ordning på invandringen, säger Tomas Tobé (M).

— Sedan har ju mandatperioden präglats av att vi har krig i Europa och säkerhetsfrågorna är ju på alla sätt på dagordningen, säger Heléne Fritzon (S).

"Svårt att vara nöjd"

Men alla är inte nöjda och inte minst bland partierna till höger om högern finns förhoppningar om att efter EU-valet gå ännu tuffare fram mot migrationen och riva upp allehanda klimatuppgörelser.

Charlie Weimers (SD) hittar inte mycket att glädjas över under nuvarande mandatperiod.

— Det har varit en period som dominerats av mitten-vänstern i Europaparlamentet. Jag har väldigt svårt att vara nöjd med den utvecklingen, säger Weimers.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!