Debatten kring Tiktoks vara eller icke vara i USA har intensifierats de senaste dagarna. Arkivbild.
Debatten kring Tiktoks vara eller icke vara i USA har intensifierats de senaste dagarna. Arkivbild. - Foto: Ted Shaffrey/AP/TT

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?


USA väntas i dag ta ytterligare ett steg mot ett förbud mot Tiktok på den amerikanska marknaden, då senaten röstar om ett infekterat lagförslag. Representanthuset har redan gjort sitt och när väl senaten gett tummen upp återstår bara för president Joe Biden att skriva under Tiktoks amerikanska dom.

Ett eventuellt förbud skulle i praktiken innehålla en order: Sälj eller försvinn. Tiktok skulle, något förenklat, få ett år på sig att bryta banden helt med kinesiska moderbolaget Bytedance – eller riskera att permanent portas från amerikanska appbutiker.

Kinesisk övervakning?

Bråket om den extremt populära appen har pågått en längre tid. Kritiker hävdar att Tiktok i grunden är styrt av Kina både innehålls- och företagsmässigt. Farhågorna innehåller både övervakning, politisk påverkan och direkta försök att "kontrollera" amerikanska folket.

Tiktoks försvarare, och företaget själva, påpekar dock gärna att appen är global och att kopplingarna till Kina endast finns i administrativa företagssammanhang. På alla sätt och vis, menar de, är Tiktok en fristående internationell underhållningsprodukt utan någon hemlig "kinesisk" agenda.

Politiker i USA har i omgångar försökt få appen portad, det nu pågående lagförslaget är det hittills mest konkreta. President Biden har tidigare sagt att han kommer att stötta en genomröstad lag.

Möjlig rättslig strid

Tiktok har i flera månader kampanjat hårt för att påverka såväl amerikanska användare av appen som politiker med makt att stoppa lagen.

Om allt i förbudsförslaget går igenom lär Tiktok försöka gå till domstol för att få det hela hävt. Efter representanthusets beslut kommenterade techjätten:

"Det är olyckligt att representanthuset använder skyddet av viktigt utländskt och humanitärt bistånd för att återigen driva igenom en förbudslag som skulle trampa på 170 miljoner amerikaners yttrandefrihet", syftande på att Tiktok-förbudet är "gömt" i ett hjälppaket till Ukraina, Israel och Taiwan.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!