Den ryske oppositionsaktivisten Leonid Volkov, fotograferad i Genève 2022. Arkivbild.
Den ryske oppositionsaktivisten Leonid Volkov, fotograferad i Genève 2022. Arkivbild. - Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Tre gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

En tredje person har gripits, misstänkt för att ha beordrat attacken mot den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef.


"En belarusier som arbetar för ryssarna, och som beordrat två polacker att attackera Navalnyjs allierade, har gripits", skriver Polens premiärminister Donald Tusk på X.

Två personer greps innan dess i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Uppgifterna om gripandet av de två polackerna kom från Litauens president Gitanas Nauseda.

— Två har gripits i Polen misstänkta för misshandeln av den ryska oppositionsledaren Leonid Volkov. Jag tackar republiken Polen för dess utmärkta arbete, säger presidenten.

Gitanas Nauseda har tidigare pekat ut Rysslands president Vladimir Putin som ansvarig för attacken.

Det var i mars som den tidigare stabschefen Leonid Volkov överfölls utanför sin bostad i Vilnius, där han lever i exil. En okänd gärningsperson sprejade hans ögon med pepparsprej och attackerade honom upprepade gånger med en hammare.

43-årige Volkov lämnade sitt hemland för Litauen 2021, efter växande repressalier mot oliktänkande i Ryssland. Året därpå sattes han och en rad andra Navalnyj-medarbetare upp på den ryska statens lista över terrorister och extremister.

Aleksej Navalnyj dog under oklara omständigheter i en arktisk straffkoloni i februari.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!