USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. - Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

USA stoppade palestinskt FN-medlemskap

USA lade sitt veto när FN:s säkerhetsråd röstade i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. Agerandet fördöms från palestinskt håll.


Ett veto var redan aviserat på förhand, genom källor inom det amerikanska utrikesdepartementet.

Av säkerhetsrådets 15 medlemmar var det bara USA som röstade nej, två länder avstod och tolv röstade ja till förslaget som Algeriet hade lagt fram.

Det amerikanska vetot möttes natten mot fredag av fördömanden från de palestinska styrena både på Västbanken och i Gaza, där terrorstämplade Hamas har kontrollen. Från Egypten kommer, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE, ett "djupt beklagande" över säkerhetsrådets "oförmåga" att förorda fullt medlemskap.

Resolutionen i fråga var om säkerhetsrådet skulle rekommendera att generalförsamlingen skulle godkänna palestinierna som fullvärdig medlem i FN. Inget land har vetorätt i den större, 193 medlemmar stora, församlingen.

USA:s nej beror enligt källor till flera medier att USA i stället vill se direkta förhandlingar mellan Israel och palestinska myndigheter för att nå en tvåstatslösning.

Palestinierna har redan formell observatörsstatus i FN efter ett beslut 2012, men frågan om fullvärdigt medlemskap väcktes av den palestinska myndigheten sedan kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel brutit ut.

USA har tidigare markerat vikten av att hålla islamistiska extremiströrelsen Hamas utanför palestinskt ledarskap, och att styrande Fatah på Västbanken måste reformeras och föryngras för att få en demokratisk plattform.

Den palestinska delegationen representeras av FN-ambassadören Riyad Mansour som utsetts av palestinska myndigheten på Västbanken.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!