Polis kontrollerar en mans identitetshandlingar i centrala Moskva 2023. Centralasiater sägs utsättas för poliskontroller alltmer rutinmässigt efter terrordådet i Moskva.
Polis kontrollerar en mans identitetshandlingar i centrala Moskva 2023. Centralasiater sägs utsättas för poliskontroller alltmer rutinmässigt efter terrordådet i Moskva. - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Efter Moskvadådet: Migranter lever i skräck

Ett tadzjikiskt kafé sätts i brand. Män med "asiatiska drag" utsätts för godtyckliga poliskontroller. Ryska Telegramkonton uppmanar till våldsamma hämndaktioner. För miljoner centralasiater i Ryssland är tillvaron oviss efter terrorattacken i Moskva.


Fakta: Centralasiater i Ryssland

Det forna sovjetiska Centralasien består av Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. I samtliga centralasiatiska länder utgör ryska remitteringar, det vill säga pengar hemskickade från Ryssland, en stor del av ekonomin.

Runt 13 miljoner centralasiater uppskattas leva och bo i Ryssland, upp till hälften av dem utan korrekta papper och med obefintliga skyddsnät.

De centralasiatiska gästarbetarna med faktiska arbetstillstånd har ofta osäkra visum som måste förnyas ofta. Den stora merparten har lågavlönade jobb inom renhållning, i industrier eller i byggsektorn.

Centralasiatiska och kaukasiska gästarbetare är systematiskt utsatta för diskriminering i Ryssland, där rasism och främlingsfientlighet sedan länge är utbrett. Rutinmässiga polisräder och godtyckliga gripanden är vanliga vid fabriker och industrier med många gästarbetare.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina 2022 har oproportionerligt många centralasiater i Ryssland kallats in till armén och skickats till Ukraina som kanonmat, enligt flera rapporter. Centralasiater som vägrat ta värvning har sagt sig blivit slagna av polis och deporterade på fabricerade grunder.

Dagen efter dådet mot konsertbesökare i Moskva började ryska Telegramkonton sprida namnen på dem som gripits för attentatet. Likt miljoner gästarbetare i Ryssland uppgavs de komma från Tadzjikistan, en fattig tidigare Sovjetrepublik i Centralasien.

Strax därefter vräktes tadzjiken Atovullo utan ett ord från sin lägenhet i Moskva. Det har alltid varit svårt att vara tadzjik i Ryssland, säger han till nyhetssajten Eurasianet. Nu är det så gott som omöjligt.

— Folk aktar sig för dig, undviker dig. De kan vräka dig bara sådär – som om du vore en hund, säger han.

Gripits och misshandlats

Systematisk rasism och diskriminering har länge präglat tillvaron för många av Rysslands miljoner centralasiatiska gästarbetare. Men sedan terrordådet har rapporterna om hot och hat exploderat.

Centralasiater har hotats och trakasserats, utsatts för allt fler godtyckliga poliskontroller, gripits slumpmässigt och misshandlats på öppen gata, skriver Eurasianet.

I Jekaterinburg har polis rutinmässigt börjat kontrollera män med "asiatiska drag", enligt ryska oberoende Meduza. I Blagovesjtjensk i östra Ryssland sattes i veckan ett tadzjikägt kafé i brand, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty.

"Vill bilda garden"

I flera ryska städer rapporteras taxiresenärer avboka sina resor om chaufförerna är tadzjiker.

Sjamsidin Fariduni, en av fyra misstänkta terrorister som ställts inför rätta för medverkan i terrordådet i Moskva den 22 mars. Samtliga fyra uppges komma från Tadzjikistan.

Och i ryska sociala medier florerar hetsiga krav på massdeportering av centralasiatiska migranter – i vissa fall även maningar till mord och våldsdåd.

— Jag känner mig inte längre säker när jag går runt i stan. I stängda grupper på sociala medier skriver människor att de vill bilda garden och utkräva hämnd, säger den tadzjikiske taxichauffören Nekruz till Eurasianet.

Grogrund för terror

35-årige Atovullo har bestämt sig för att resa tillbaka till Tadzjikistan. Att försöka hitta en ny lägenhet i Moskva känns hopplöst. Inte heller vill han utsätta sina små barn för mobbning och diskriminering.

Där hemma är arbetslösheten utbredd och framtidsutsikterna små. Tadzjikistan, inklämt mellan Afghanistan, Uzbekistan, Kirgizistan och Kina, är den svagaste ekonomin i forna Sovjet och präglas sedan självständigheten av fattigdom och korruption under hårdföra styren.

Sedan länge har bedömare varnat för att det repressiva styret kombinerat med ekonomisk desperation gjort unga tadzjiker till lätta byten för radikala islamistgrupperingar.

TT
/
/
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!