Japans utrikesminister Yoko Kamikawa. Arkivbild.
Japans utrikesminister Yoko Kamikawa. Arkivbild. - Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.


Japan var tidigare den sjätte största bidragsgivaren till hjälporganisationen, men valde i likhet med ett flertal andra länder att pausa sitt stöd efter israeliska anklagelser om att tolv av Unrwa:s cirka 13 000 anställda var inblandade i Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober, som innebar starten på kriget i Gaza.

Den japanska utrikesministern Yoko Kamikawa träffade Unrwa-chefen Philippe Lazzarini i Tokyo på tisdagen för att diskutera de åtgärder som FN-organet vidtagit för att stärka styrningen och transparensen.

"Japan och Unrwa bekräftade att man kommer att genomföra den slutliga koordinering som behövs för att Japan ska återuppta sina insatser", säger det japanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Flera andra länder som tidigare pausat sitt stöd, däribland Sverige, Danmark och Finland – har sedan tidigare beslutat att återuppta sitt stöd.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!