I randig tröja står den självutnämnde pastorn Paul Mackenzie som nu åtalas för bland annat mord på över 400 personer. Arkivbild.
I randig tröja står den självutnämnde pastorn Paul Mackenzie som nu åtalas för bland annat mord på över 400 personer. Arkivbild. - Foto: Gideon Maundu/AP/TT

Kenyansk sektledare åtalas för mord och terror

Den självutnämnde kenyanske pastorn Paul Nthenge Mackenzie kommer att åtalas tillsammans med 94 andra personer för terrorism och mord på över 400 personer.


Fallet uppdagades under förra våren när polisen räddade 15 utmärglade församlingsbor från Mackenzies kyrka i Kilifområdet i sydöstra Kenya.

En sökinsats ledde till en skog med hundratals gravar. När kropparna obducerades visade de tecken på svält och strypning.

Överlevare berättade för polisen att pastorn hade uppmanat anhängare till gruppen att fasta till döds innan jorden skulle gå under, så att de kunde "möta Jesus".

Inledningsvis behandlade polisen en majoritet av de åtalade som brottsoffer. Men under utredningens gång upptäcktes att många av de misstänkta brottsoffren hade låtit sina egna barn dö. Några av dem uppgav även falska identiteter och lät bli att berätta för myndigheterna om sina barn, skriver BBC.

Den självutnämnde pastorn har förnekat allt ansvar för dödsfallen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!