Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det pågår 'en lömsk operation och sabotageförsök' mot landet. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det pågår 'en lömsk operation och sabotageförsök' mot landet. Arkivbild. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

Massgripande i Turkiet – "israeliska spioner"

Polisen i Turkiet har gripit 33 personer som anklagas för att ha spionerat för Israels räkning, rapporterar Turkiets statliga nyhetsbyrå Anatolia.


Personerna greps i räder i Istanbul och sju andra provinser, och pekas ut för att ha planerat att "spana på, följa efter, angripa och kidnappa" utländska medborgare, uppger Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya för nyhetsbyrån.

President Recep Tayyip Erdogan har tidigare varnat Israel för "allvarliga konsekvenser" om landet ger sig på personer i Turkiet som tillhör den terrorstämplade palestinska rörelsen Hamas, som kontrollerar Gaza.

Nu pågår jakten på ytterligare 13 personer som misstänks ha kopplingar till den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, enligt åklagare i Istanbul.

Det är oklart om personerna som gripits är israeliska eller turkiska medborgare. Turkiska myndigheter genomför ofta räder i större städer som Ankara och Istanbul mot personer som anklagas för att spionera för Israel.

Relationen mellan Israel och Turkiet frös till is efter krigsutbrottet i Gaza i oktober, efter Hamas attack mot Israel. Erdogan har sedan dess varit mycket hård i sin kritik av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och jämfört honom med Adolf Hitler.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!