Lustjakter oligarker
Lustjakten Amadea – kopplas till oligarken Sulejman Kerimov - Foto: Stella Pictures

Oligarkernas lyxyachter som försvann spårlöst från radarn

Superyachterna värda miljarder har sedan invasionens start varit måltavlorna för västvärldens sanktioner. Vissa ryska oligarker tar till alla medel de kan för att inte bli av med sina fartyg, och har stängt av spårningssystemet ombord – trots att det inte är tillåtet.


Yachter som ägs av ryska oligarker har blivit föremål för de internationella sanktionerna till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Många av de lyxiga fartygen har redan tagits i beslag, medan vissa andra tar till mer extrema taktiker för att försvinna och undvika att åka fast. 

Oligarkernas lustjakter "försvann" – stängde av spårningssystem

Spårningssystemen ombord på minst nio superyachter stängdes av efter invasionen av Ukraina, rapporterar Bloomberg. Enligt Safety Of Lives At Sea (SOLAS) regler så krävs sändning av position på AIS (Automated Information System) för ett fartyg, så vida det inte utgör en fara för besättningen. 

Signalerna från flera av yachterna gick under radarn mellan den 24 februari och ett par veckor framåt i samband med att USA:s president Joe Biden tillkännagav ytterligare sanktioner mot oligarkerna. 

De flesta av de yachter som identifierats av Bloomberg som “försvunna” mellan dessa datum är kopplade till ryska oligarkerna som finns på västerländska sanktionslistor, och som anses tillhöra den ryske presidenten Vladimir Putins inre krets. 

Det här är några av lustjakterna som kan ha stängt av sina AIS-system, enligt spårningssajter, och därmed försvann från radarn. 

Lyxyachten Galactica Super Nova – kopplas till oligarken Vagit Alekperov

Oligarken Vagit Alekperovs superyacht Galactica Super Nova låg i Barcelona, Spanien, fram till slutet av februari. Efter att fartyget lämnade Tivat, Montenegro, den 2 mars slutade det sända ut spårningssignaler. Det ledde till spekulationer att fartyget försökte undvika att bli hittat. 

Vagit Alekperov. Foto: Stella Pictures

Superyachten Madame Gu – kopplas till oligarken Andrej Skotj

Fartyget Madame Gu sågs senast i Dubais hamn den 6 mars och har inte sänt ut några signaler sedan dess. Yachten ägs av den sanktionerade ståloligarken och Duma-medlemmen Andrej Skotj.

Madame Gu. Foto: Stella Pictures

Lustjakten Amadea – kopplas till oligarken Sulejman Kerimov

Den 106 meter långa yachten Amadea kopplas till miljardären Sulejman Kerimov som står med på sanktionslistan. Amadea slutade sända sin position via AIS (Automated Information System) den 24 februari, bara timmar efter invasionens början. 

Amadea har sedan dess rapporterats ligga i Antigua, av kanalen eSysman Super Yachts. Foton och videos, som skickats in av anonyma källor föreställde yachten. Fartyget ska ha anlänt till sin karibiska tillflyktsort den 5 eller 6 mars, något som ska synas på satellitbilder.

Amadea. Foto: Stella Pictures

Lyxyachten Graceful – kopplas till Vladimir Putin

Superyachten Graceful kopplas till Rysslands president Vladimir Putin, och fartyget seglade tillbaka till ryskt vatten strax innan invasionen av Ukraina började. Graceful flyttades från Tyskland till Kaliningrads kust i Ryssland i mitten av februari. 

Men enligt BBC stängde fartyget av sin spårningsenhet i flera veckor, vilket har gjort att det dess rörelsedata inte har gått att se.

Graceful. Foto: Stella Pictures
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!