Här skapar Timea ett enormt foster – av sitt eget mensblod

Det tog henne nio månader att färdigställa verket, tillverkat av hennes eget mensblod. Nu presenterar hon sin uppseendeväckande menskonst.


Att konst ofta provocerar och har viktiga budskap är inget nytt.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Hilda som gör konst av vaginor och Lily som gör intima lerskulpturer av alla män hon har haft sex med.

En annan konstnär som har väckt stor uppmärksamhet i form av både hyllningar och chockartade reaktioner, är Timea Páll, 28, från Rumänien.

Hon beskriver sig själv som en galen hundälskare och utövar "hunddans" tillsammans med sin border collie Figaro.

Bildkälla: Facebook

Men utöver det är hon som sagt också konstnär. Hennes senaste verk "The Diary of My Period" har skapat stor debatt. Den enorma målningen föreställer ett stort foster, målat med hjälp av hennes eget mensblod.

Timea kom först på idén när hon funderade över om det gick att måla med just mensblod. Det gav upphov till hennes allra första menskonstverk, i form av ett självporträtt. Folk älskade det.

Bildkälla: Facebook

Men den senaste skapelsen, det stora fostret, skapades genom en process som tog nio månader. Eller närmare bestämt nio menscyklar.

Bildkälla: Facebook

Nio målningar som var och en representerade varje månad under en graviditet och som tillsammans bildar en helhet.

Här är månad 1-3.

Bildkälla: Facebook

Månad 4-6.

Bildkälla: Facebook

Och månad 7-9.

Bildkälla: Facebook

Såhär beskriver hon med egna ord i ett Facebookinlägg hur hon tänkte när hon skapade konstverket:

Bildkälla: Facebook

Enligt BuzzFeedNews har reaktionerna kring hennes senaste verk varit väldigt varierande och beskrivits med ord som "motbjudande, äckligt, galet och udda". Vissa har också menat att hon har gjort menskonstverken bara för att få uppmärksamhet.

– Men å andra sidan har jag fått så många fina meddelanden och mötts av positiv feedback där folk har beskrivit kostverken med ord som "fantastiskt, nyskapande, originellt, underbart, motiverande och emotionellt".

Bildkälla: Facebook

Hon säger också att hon skulle älska om fler personer fick ta del av hennes konst.

– Jag skulle vilja ställa ut min konst på gallerier över hela världen. Det skulle säkert komma som en chock för många att konsten faktiskt inte luktar något alls, säger Timea Páll till BuzzFeed News.

Här kan du också läsa om konstnären Röra Blue, som skapar konst på Instagram av de sjuka saker som kvinnor får höra varje dag. Missa inte heller de skrämmande och vackra bilderna på Laura, som fotograferar sig själv naken tillsammans med döda djur.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja ha konst gjort av mensblod hemma?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.