Om maneter kunde tala skulle de säga att rymden var rätt trist.
1 av 4
Om maneter kunde tala skulle de säga att rymden var rätt trist. - Foto: AP
Cirka 60 000 maneter blev resultatet av NASA:s lilla experiment.
2 av 4
Cirka 60 000 maneter blev resultatet av NASA:s lilla experiment. - Foto: Ap
Men väl på jorden simmade de inge vidare. Deras kusiner från jorden hade lite lättare för sig, om man säger så.
3 av 4
Men väl på jorden simmade de inge vidare. Deras kusiner från jorden hade lite lättare för sig, om man säger så. - Foto: Ap
Officiellt förvirrad manet.
4 av 4
Officiellt förvirrad manet. - Foto: Ap

Därför har Nasa fött upp maneter i rymden i 20 år

Vem sa att forskare inte hade kul på jobbet? I 20 år har NASA fött upp maneter i rymden. Så många som 60 000 stycken beräknas ha cirkulerat kring jordens omloppsbana.


Mer lika än vi tror

Det kan verka märkligt att Nasa valde just maneter för experimentet men det finns en likhet mellan dem och oss människor – båda arter orienterar sig med hjälp av små kristaller som påverkar känsliga hår, i vårt fall i innerörat. Det är så vi kan avgöra vad som är upp och ner. 

Rymden – stället där endast en svensk satt sin fot någonsin, har desto fler maneter besökt. 

1991 sköt den amerikanska rymdorganisationen Nasa upp de slemmiga djuren i syfte att testa hur tyngdlöshet påverkade deras simkunskaper när de återvände till jorden. 

60.000 maneter runt jorden

För att genomföra experimentet, släppte rymdfärjan Columbia ut en last på 2478 manetpolyper i flaskor och påsar som fylldes med artificiellt havsvatten. Astronauterna injicerade kemikalier som skulle förmå polyperna att simma och reproducera nya maneter. Något de gjorde med råge: 20 år senare, i slutet av uppdraget, kretsade 60.000 maneter runt jorden.

Tesen: Om maneter uppfödda i rymden inte utvecklade en känsla för upp och ner skulle inte heller människor utvecklade i rymden kunna göra det. 

Resultatet: Maneterna hade vissa problem med att orientera sig i jämförelse med sina mindre balla kusiner som fått växa upp på jorden, skriver The Atlantic

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!