Många utmaningar, eller så kallade "challenges", har kommit och gått under årens lopp. Vissa är bara underhållande, andra är rent livsfarliga.
1 av 2
Många utmaningar, eller så kallade "challenges", har kommit och gått under årens lopp. Vissa är bara underhållande, andra är rent livsfarliga. - Foto: TT/Twitter/Faksimil Mirror
Den kallas "The Deodorant Challenge" och går ut på att kyla ner huden med hjälp av en spraydeodorant.
2 av 2
Den kallas "The Deodorant Challenge" och går ut på att kyla ner huden med hjälp av en spraydeodorant. - Foto: TT

Föräldrar varnar för nya farliga trenden – kan ge svåra skador

Den nya utmaningen bland barn och ungdomar kan i värsta fall leda till svåra skador eller hudcancer.


Många saker eller challenges som blir populära snabbt hos barn, är också de som på ett eller annat sätt kan vara riktigt farliga.

Nyheter24 har nyligen rapporterat om Johely, vars femåriga son höll på att kvävas av sin fidget spinner, trots flera varningar.

Nu vill en annan mamma, Sara Stanley från Storbritannien, varna andra föräldrar för den nya trenden "The deodorant challenge" som kan ge ärr för livet, bokstavligen.

Hennes 12-åriga dotter Kaitlyn Stanley kunde inte låta bli att testa utmaningen med spraydeon, grupptrycket blev för stort.

Sara Stanley, hennes dotter Kaitlyn och doktor Ranj Singh. Bildkälla: Faksimil Mirror

– Mina kompisar började göra det. Man sprayar på huden och det blir helt vitt och ser väldigt coolt ut, så jag kunde inte låta bli att testa, säger Kaitlyn i en intervju i ITV:s morgonshow This Morning.

Men de vita fläckarna blev snart till röda sår över hela armarna.

Mamma Sara Stanley berättar också i intervjun hur hon upptäckte att hennes dotter hade på sig täckande T-shirt utomhus, som dolde armarna. Det var då hon misstänkte att något var fel och frågade ut sin dotter, som snart erkände allt.

Sara blev väldigt upprörd över att dottern hade skadat sig själv med flit på det sättet och undrade varför hon hade gjort det. I ett Facebookinlägg la hon sedan upp bilder på dotterns arm för att varna andra föräldrar om den skadliga trenden.

Bildkälla: Facebook

I TV-intervjun medverkade även doktor Ranj Singh som underströk hur farligt det är att utsätta sig själv för "The deodorant challenge".

– Det som händer är att deodoranten kyler ner din hud väldigt snabbt. Med andra ord kan man säga att du förfryser huden, som sedan får köldskador och bryts ner.

– Det innebär inte bara extrem smärta, utan kan också ge svåra infektioner och skador i hudens pigment som kan bli livslånga och i värsta fall leda till hudcancer, säger Singh vidare i intervjun, vilket även Mirror UK har skrivit om tidigare.

Tidigare i år gick polisen ut med en varning för en annan challenge som snabbt blev populär bland kidsen. Den heter "salt and ice challenge" och kan ge riktigt otäcka skador på huden.

Här kan du se hur det gick till när Nyheter24 testade "Charlie Charlie Challenge":

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om The deodorant challenge tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.