En magnet i handen
1 av 4
Maria har en magnet i handen. - Foto: Privat/TT
Maria fångar sina nycklar med magneten i sin hand.
2 av 4
Det är lätt att fastna när man har en magnet i handen. - Foto: Privat
Magneten i handen är bra för flera olika syften.
3 av 4
Men slipper undra var saxen är. - Foto: Privat
Maria har stor nytta av magneten i sitt arbete.
4 av 4
Men mest användbart är det i jobbet. - Foto: Privat

Maria har en magnet i handen: "De flesta tycker det är äckligt"

Sjuksköterskan Maria har något så ovanligt som en magnet i handen. Nu berättar hon varför.


Piercingar, tatueringar och skönhetsingrepp är något som ofta anses osmakligt inom vården. Trots att det inte finns några studier som stärker att piercingar ökar smittorisken är det flera landsting som förbjuder piercingar på jobbet.

Även i personalrummen är det något som det talas illa om.

Men detta bryr sig inte 28-åriga Maria sig om, som har gjort en väldigt speciellt modifikation.

– "Man ska duga som man är, inte spöka ut sig." Så upplever jag attityden på jobbet. Så fort man har gjort en kroppsförändring verkar man ha något problem eller vill göra sig till. Jag tycker inte om den inställningen, livet är för kort, berättar Maria är Nyheter24.

Maria arbetar som operations- och anestisjuksköterska i norra Sverige. Enligt hennes erfarenhet är många inom vården negativt inställda till kroppsförsköningar, men faktum är att de skulle kunna vara väldigt användbara. Åtminstone i vissa fall.

Maria gjorde sin första piercing, i naveln, som tonåring. Sedan dess har hon gjort flera hål i öronen, skaffat tre läpp-piercingar, piercat näsan och bröstvårtorna. Hon har även gjort en bröstförstoring och klyvt tungan. Och på detta har hon 20 tatueringar.

Men så finns det en grej till som är väldigt användbar i jobbet.

För ett år sedan opererade hon nämligen in en magnet i handen. Det som nu sitter i hennes hand, mellan pekfingret och tummen, är en cylinderformad liten magnet.

– Ibland sätter jag en nål där när jag får en i handen av kirurgen och jag ska ge hen ett nytt instrument. Då kan jag sen i lugn och ro sätta nålen på den åldyna vi vanligtvis använder för att ha koll på nålarna så att de inte kommer bort under operationen, berättar Maria för Nyheter24.

Ingreppet går snabbt och gör inte särskilt ont, enligt Maria i alla fall. För att inte riskera att kroppen tar upp metaller har magneten dessutom en liten mängd guld i sig. Om magneten på något sätt skulle gå sönder, kommer huden få en gulaktig ton så att man hinner ta bort den.

Maria fick idén när hon såg att piercing- och modificationstudion Calms Instagramkonto.

– Jag tyckte det var riktigt häftigt. Och kul. Så jag pratade med Chai och bokade tid.

Och enligt Chai, som arbetar på Calm Bodymodification, är det inte en ovanlig modifikation.

– Jag utför mellan fem-sex ingrepp utöver piercings varje vecka. Magneter tillhör en av de vanligaste ingreppen då det går snabbt och inte kostar så mycket, berättar Chai för Nyheter24.

Maria själv upplever att magneten kan vara lite i vägen i vardagen, som när hon rör vid sin hals och handen fastnar med halsbanden. Men det är ju ändå på jobbet det är som mest användbart.

Skulle du rekommendera att göra liknande?

– Det är inte så dumt, så ja, varför inte, säger hon och fortsätter:

– De flesta tycker det är äckligt eller läskigt så jag har inte träffat någon än som kan tänka sig göra det, säger Maria till Nyheter24.

Maria heter egentligen något annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig placera en magnet i kroppen?
Tack för din röst!