Äntligen har någon rett ut hur det ligger till med Sveriges kebabsåser.
1 av 5
Äntligen har någon rett ut hur det ligger till med Sveriges kebabsåser. - Foto: Privat / Google Maps / Ricardo Mertsch via Wikimedia Commons
Philip skapade då en karta i Google Maps. Sedan dess har folk gått in och fyllt på med information om vad för slags kebabsåser som serveris runt om i landet.
2 av 5
Philip skapade då en karta i Google Maps. Sedan dess har folk gått in och fyllt på med information om vad för slags kebabsåser som serveris runt om i landet. - Foto: Google Maps
Philip Svensson.
3 av 5
Philip Svensson. - Foto: Privat
Kebab med sås.
4 av 5
Kebab med sås. - Foto: Ricardo Mertsch via Wikimedia Commons
Kebab.
5 av 5
Kebab. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Philip, 21, fick nog – löste mysteriet med Sveriges olika kebabsåser

Kebabsåsen ser inte likadan ut i vårt avlånga land, något som skapat en hel del diskussioner genom åren. Nu har en kartläggning börjat.


Det hela började igår när Philip Svensson, 21, från Ullared såg ett Facebook-inlägg från en kompis.

Bildkälla: Faksimil Facebook

I kommentarerna under inlägget var det någon som skrev att det borde göras en kartläggning av hur det ser ut med kebabsåser runt om i Sverige.

Sagt och gjort.

Philip tog tag i saken och skapade en karta i Google Maps. Sedan dess har folk gått in och fyllt på med information om vad för slags kebabsåser som serveris runt om i landet.

KebabsåskartaKebabsåskartan. Bildkälla: Google Maps

Philip själv gillar inte kebabsåsen som serveras i Stockholmsregionen.

– Någonstans runt Norrköpings-regionen och uppåt börjar det att bli knepigt. Men sen blir det bättre igen, det visste jag inte innan. Nästan halva Norrland har ju visat sig vara normalt, säger Philip till Nyheter24.

Philip SvenssonPhilip Svensson i Ullared. Bildkälla: Privat

Men vad är egentligen riktig kebabsås?

Det Philip pratar om är att kebab i Stockholm ofta serveras med en vit och en röd sås – ofta tomatsås och vitlökssås.

Utanför Stockholm, däremot, serveras istället kebab ofta med en stark, en mild eller en blandad variant av "kebabsås".

– Det som är standard på pizzerior här i Halland är att du har fyra val av såser. Det är en mild, en stark och en mixad kebabsås. Sen finns det också vitlökssås. Men det vi kallar kebabsås här nere kallas inte det i Stockholmsregionen. Där är det ju istället den här vita och röda såsen. Jag förstår inte poängen med den röda såsen, säger Philip.

KebabKebab med sås. Bildkälla: Ricardo Mertsch via Wikimedia Commons


Läs också om kebabrestaurangen som förvirrar alla.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad föredrar du?
Senaste nytt

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.