Apple har skickat ut en varning till Iphone-användare i 92 olika länder.
Apple har skickat ut en varning till Iphone-användare i 92 olika länder. - Foto: Martina Holmberg/TT och Terje Bendiksby/NTB/TT

Iphone-användare varnas: "Du är måltavla"

Iphone-användare i totalt 92 länder har fått en varning från Apple.
"Denna attack är troligen riktad mot dig specifikt på grund av vem du är eller vad du gör", går att läsa i meddelandet.


Under de senaste månaderna har det rapporterats allt mer om cyberhot, bland annat i januari då it-leverantören Tietoevry utsattes för en ransomware-attack. Detta påverkade flera svenska företag och myndigheter.

I veckan kunde också säkerhetsexperter konstatera att 91 000 smart tv-apparater, varav 6 383 i Sverige, var i farozonen för att hackas. Varningen ledde till att teknikjätten bakom tv-apparaterna rullade ut en ny uppdatering, vilken ska lösa sårbarhetsproblemen i mjukvaran – om den installeras av användarna. 

Varningen: Tv riskerar att hackas - finns i 6 000 svenska hem

Apple har skickat ut en varning till Iphone-användare i 92 länder. Foto: Alan Diaz/AP/TT

Apples varning: "Riktad mot dig specifikt"

Nu kommer ytterligare en varning och denna gång är det Apple som, i ett meddelande som skickats till ett okänt antal personer i 92 olika länder under onsdagen, flaggar för att mottagarna kan vara utsatta för en attack. 

“Apple har upptäckt att du är måltavla för en spionprogramsattack som på distans försöker äventyra en Iphone som är associerad med ditt Apple-ID -xxx-”, står det i meddelandet som amerikanska TechCrunch tagit del av.

Föremålen hackaren vägrar ha i sitt hem: "Kan inte lita på dem"

Iphone-användarna uppmanas ta varningen på allvar. Foto: Annika Byrde/NTB/TT

"Denna attack är troligen riktad mot dig specifikt på grund av vem du är eller vad du gör", fortsätter teknikjätten och avslutar sedan meddelandet:

"Vänligen, ta detta på allvar."

Har du en sån här Iphone? Den såldes nyss för 1,4 miljoner

Apple har skickat liknande varningar tidigare

Men det är inte första gången Apple skickar ut en sådan här varning. Sedan 2021 har företaget skickat ut liknande meddelanden till användare i över 150 länder, vilket också framgår i ett supportdokument hos Apple

Enligt TechCrunch är det okänt vilka som mottagit meddelandet i detta utskick, men under förra året fick journalister och politiker i Indien en liknande varning. 

Din gamla mobiltelefon kan vara värd hundratusentals kronor

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!