- Foto: Nyheter24/TT

Nästa val är redan avgjort – så här kommer det sluta

En partiledare kommer att avgå, en kommer bli statsminister, en kommer inte behöva göra något alls.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är drygt ett år kvar nu. Men med tanke på den senaste tidens besked kan man faktiskt säga att valet 2018 redan är avgjort. Och det är Sverigedemokraterna som redan bestämt det hela.

Anna Kinberg Batra kommer avgå. Stefan Löfven kommer att fortsätta vara statsminister. Alliansen kommer att splittras. SD kommer förmodligen vara oppositionsledare.

Varför kommer det bli så här då?

Nyligen har Sverigedemokraterna vid ett par tillfällen gått ut och sagt att de kommer kräva inflytande i en regering där Anna Kinberg Batra är statsminister. Samtidigt vill Liberalerna och Centerpartiet inte stödja en sådan regering. Kinberg Batra kommer därmed misslyckas med att bilda regering, och med all sannolikhet tvingas bort från partiledarposten.

Resten är egentligen enkel matte. Efter nästa väl kommer Sverige ha en svag minoritetsregering. Kanske till och med svagare än den vi har idag. Det kommer bli hårt, smutsigt, krisigt. Det är inte alls omöjligt att det kommer utlysas nyval någon gång mellan 2018 och 2022.

Men en sak kan vi vara säkra på, såvida inte opinionsläget förändras dramatiskt eller SD helt ändrar sig i regeringsfrågan. Stefan Löfven kommer att sitta kvar som statsmininster.

Men, kan man då fråga sig. Varför låter Sverigedemokraterna Löfven sitta kvar? Vill de inte byta regering? Jodå. Men SD har alltid spelat det långa spelet. Att vänta fyra år till på makt är inget problem för dem. Sverigedemokraterna räknar kallt med att ta makten 2022 istället.

Dock är det ett högt spel. 2022 kanske opinionsläget kommer att vara helt annorlunda, och en helt ny uppsättning partiledare som behandlar det politiska läget på ett annat sätt. Det är inte självklart att det gynnar Sverigedemokraterna. Men den som lever får se.

Och nej, Jimmie Åkesson kommer inte bli statsminister – här är varför.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du också det kommer bli såhär?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.