- Foto: Nyheter24/TT

Du som vill stoppa bilbränderna – sluta skrik "kasta ut dom!"

Karl Anders Lindahl är trött på lösningar som inte är lösningar, rassetroll och Facebook-filosofer.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Debatten om bilarna som brinner i svenska förorter har knappast undgått någon. Partierna rusar fram och föreslår lösning på lösning. Det handlar oftast om fler poliser, ökade sociala insatser och hårdare straff.

858488

Men samtidigt pågår en parallell, mer aggressiv debatt på nätet. Där uttrycks ett grundlöst hat i Facebook-kommentarer, på Flashback, på Twitter. Mångas åsikt verkar vara att utvisning är det enda lämpliga.

Det här så klart en fullständigt idiotisk och verklighetsfrånvänd lösning. Sorry alla rassetroll, men nu blir det tillbaka till skolbänken!

För det första vet vi väldigt lite om bränderna. Oftast finns det ingen gripen eller misstänkt, eftersom räddningstjänst och polis av naturliga skäl kommer dit när gärningsmännen redan stuckit. Vi vet heller inte hur många av bränderna som är rena försäkringsbedrägerier.

Med andra ord vet vi mycket lite om personernas bakgrund eller varför de bränner bilar. Men när du skriver ”släng ut dom” menar du förmodligen att det är personer med invandrarbakgrund som fjuttat på.

Även om det skulle stämma så har jag ännu en självklarhet som du måste lära dig. En svensk medborgare kan inte utvisas. Vart skulle en 17-åring som växt upp i Sverige kunna utvisas till? Att sitta och skrika efter något som är juridiskt omöjligt löser inga problem.

Och även om det vore möjligt? Sen då? Hur ska du lösa att en ny generation växer upp till att bli kriminella? Kanske vi skulle "kasta ut" alla i hela Sverige i förebyggande syfte? Inga människor, inga brott? Börjar du inse nu att din "lösning" inte är en lösning?

Vare sig du gillar det eller inte så är faktiskt en bilbrännare en precis lika stor del av det svenska samhället som du och jag är, vare sig de är födda här eller inte. Oavsett föräldrarnas bakgrund.

Därför skulle du göra det så mycket lättare för dig och dina medmänniskor om du faktiskt tog ett djupt andetag och kom med ett vettigt argument. Fram tills dess har vi ingen större nytta av din åsikt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.