Lagar
1 av 8
Nya lagar infaller 2017 - Foto: TT Nyhetsbyrån
2017
2 av 8
Nya lagar - Foto: TT Nyhetsbyrån
Namnbyte
3 av 8
Nu blir det mycket lättare att byta namn! - Foto: Nyheter24/TT
Obligatoriskt
4 av 8
Och i januari 2018 är värnplikten ett faktum. - Foto: TT
Skärpta regler
5 av 8
Skärpta regler för E-cigg - Foto: TT Nyhetsbyrån
Politiker
6 av 8
Nöd-sms till allmänheten - Foto: TT Nyhetsbyrån
Politiker
7 av 8
Vem blir din "gode-man" - Foto: TT Nyhetsbyrån
Psykvården
8 av 8
Psykvård - Foto: TT Nyhetsbyrån

Här är lagarna som börjar gälla 1 juli

Under sommaren är det vanligt att det börjar gälla nya lagar i Sverige. Här är några av dem som träder i kraft snart.


1. Roamingavgiften tas bort för alla inom EU

Visserligen började den här nya lagen gälla redan den 15 juni, men den kan ändå vara bra att ha koll på så här i semestertider.

För visst är det rätt segt att det kostar en massa att surfa på mobilen utomlands? Har man tidigare glömt att slå av dataroamingen har man också riskerat att fälla en rejäl tår när räkningen sedan kom.

Men – inte längre.

Från i sommar försvinner nämligen roamingavgiften inom EU, alltså den extra avgift som du betalar när du använder din mobil utomlands, rapporterade tidigare Reuters.

Så att ringa någon från din mobil i Warszawa kommer att kosta lika mycket som att ringa någon från din mobil i Stockholm. Bra va?

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

2. Det blir lättare att både byta och välja namn

Yes! Från och med i sommar blir det lättare än någonsin att ta vilket namn man vill. Det gäller både för- och efternamn, och man ska även få byta hur många gånger man vill – till typ vad man vill.

Du kommer då att kunna välja efternamn utifrån hur många som har det. Har minst 2 000 personer ett efternamn får du ta det, vilket handlar om ungefär 530 namn.

En annan stor förändring är att man lättar på reglerna när det gäller "könskonträra" namn. Det innebär att killar kan ta tjejnamn och tjejer kan ta killnamn, att personer som inte ser sig som varken kille eller tjej kan heta något som denne tycker definierar en bra.

Bildkälla: Nyheter24/TT Nyhetsbyrån

3. Lumpen kommer tillbaka

Japp. Den har legat vilande sedan 2010, men tidigare i år bestämde regeringen att värnplikten åter ska införas.

Så redan i sommar ska 13 000 personer – födda 1999 och 2000 – mönstra.

Anledningen till att värnplikten återinförs är att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde försämrats. Dessutom har Försvarsmakten inte lyckats rekrytera tillräckligt många frivilliga.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

4. Skärpta regler för e-cigaretter

Bland annat införs en 18-årsgräns för e-ciggen. Det hela bottnar i EU:s regelverk, och det ska även tillkomma hälsovarningar hälsovarningar och "restriktioner för marknadsföring", enligt folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S).

– Vi sätter åldersgräns, anmälningsskyldighet vid försäljning, tillsyn och straffansvar, sa tidigare Gabriel Wikström till Expressen.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

5. Nöd-sms till allmänheten

Tidigare har viktiga meddelanden till allmänheten gått ut via bland annat radio och tv. Men från den 1 juli kommer meddelanden om till exempel olyckor eller allvarliga händelser i ett område kunna skickas ut också via sms.

Det hela blir möjligt i och med att mobiloperatörerna då måste se till att skicka dessa och därmed också får rätt att via mobilen pejla in var folk befinner sig. Efteråt är tanken att informationen ska raderas.

– Nu blir det möjligt att nå ut med information direkt i mobilen till alla som befinner sig i ett område som drabbats av en allvarlig händelse, säger inrikesminister Anders Ygeman enligt regeringens sajt.

Anders Ygeman. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

6. Du får själv bestämma vem som blir din "gode man"

Från och med den 1 juli kan du välja själv vem som ska sköta dina angelägenheter, som till exempel din ekonomi, om du blir gammal och sjuk.

Det hela kallas för en "framtidsfullmakt", och tanken är helt enkelt att det ska underlätta människors framtid. Tidigare har man fått en så kallad "god man" tilldelad. Nu ska man få kunna välja en själv.

– En framtidsfullmakt stärker din rätt att själv bestämma vem som får fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, enligt regeringens sajt.

Morgan Johansson. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

7. Mer makt för patienter att bestämma om sin egen psykvård

Det hela handlar om att patienter inom inom tvångs- och rättspsykiatrisk vård ska vara mer delaktiga i sin egen vård.

– Det här är en patientgrupp som många gånger är i en väldigt utsatt situation. Förslagen i lagrådsremissen är viktiga för att möjliggöra att patienter inom tvång- och rättspsykiatrisk vård kan vara delaktiga och få inflytande i sin vård i så stor utsträckning som möjligt, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) enligt regeringens sajt.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

8. Våldsbrott får hårdare straff

Det handlar om brotten grov misshandel, grovt olaga tvång, grovt olaga hot och grovt rån som får hårdare straff från och med den 1 juli.

Bland annat höjs minimistraffet för grov misshandel från ett års fängelse – till ett år och sex månader.

Straffet för könsstympning av kvinnor blir även det hårdare – från max fyra års fängelse till lägst två år och högst sex år, skriver Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på de nya lagarna?
Tack för din röst!