Johan Forssell kritiserar regeringen.
1 av 2
Johan Forssell kritiserar regeringen. - Foto: TT
Justitieminister Morgan Johansson.
2 av 2
Justitieminister Morgan Johansson. - Foto: TT

Moderaterna till attack mot regeringens politik: “Hyckleri!”

Moderaternas Johan Forssell tycker inte att regeringen gjort tillräckligt för att stoppa terrorismen – nu kräver M hårdare tag.


På måndag, drygt två veckor efter den fruktansvärda attacken vid Åhléns, där fyra människor dödades, kommer regeringen och oppositionen mötas i samtal om hur man ska förhindra framtida terrordåd.

En av toppolitikerna inom Moderaterna som redan nu går till hårt angrepp mot regeringen är Johan Forssell. Han menar att polisen behöver stärkta resurser för att kunna verkställa utvisningar. Detta med bakgrund av att misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, egentligen skulle ha utvisats.

– Den här personen borde ju inte varit i Sverige. Vi måste veta vem som befinner sig i landet och har man inte uppehållstillstånd ska man inte vara i Sverige, säger Johan Forssell till Nyheter24.

De krav Moderaterna kommer ta med sig till förhandlingarna är bland annat fler poliser, ökade resurser, och att fler personer som fått avslag på sin asylansökan måste sättas i förvar.

Moderaterna vill också ha fler kontroller av vilka som befinner sig i Sverige. Forsell kritiserar justitieminister Morgan Johansson för att regeringen inte gjort tillräckligt. Men också hur Johansson lät under Reva-debatten 2014, och hur det låter nu.

– Det är ett stort mått av hyckleri, när regeringen nu yrvaket börjar prata om detta och till och med om att sätta fotboja på folk. Varför har man inte gjort något tidigare? Man har ändå suttit i regering i 30 månader.

Sverigedemokraterna har blivit portade från terrorsamtalen, och kommer inte att vara med nu på måndag. Det tycker Johan Forssell är märkligt.

– Rent generellt finns det ett egenvärde i att ha så stor uppslutning som möjligt i så pass viktiga frågor som gäller terrorism, försvaret och rikets säkerhet, säger Forssell.

Du tycker med andra ord att det är lite konstigt att SD inte är med?

– Jag tycker det är bra med så bred uppslutning som möjligt. Då förutsätter jag att man pratar med alla partier.

Morgan Johansson har avböjt att kommentera.

LÄS MER: Rakhmat Akilov fångades på film – två timmar före attacken

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverigedemokraterna få vara med vid samtalen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.