1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Moderaterna vill fälla regeringen – här är Sverigedemokraternas krav

Sverigedemokraterna är positiva till Moderaternas nya besked om att de vill fälla regeringen.


På torsdagsförmiddagen kom Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra med ett nytt besked från partiet: Moderaterna är redo att fälla regeringen.

Ett besked som inte gick hem hos Centerpartiets partiledare Annie Lööf men landade desto bättre hos Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

För att fälla regeringen vill Moderaterna söka stöd för en alliansbudget i riksdagen, ett stöd som de kanske skulle kunna få av SD.

Sverigedemokraterna ger dock inte med sig hur lätt som helst. De har några krav om de ska backa Alliansen.

– Vi kan mycket väl rösta för en alliansbudget förutsatt att den håller fast vid den nya restriktiva linjen i migrationspolitiken som Moderaterna uppvisat. Utöver det vill vi även se en större satsningen på Sverige pensionärer, säger Sverigedemokraterna partisekreterare Richard Jomshof till Nyheter24.

richard jomshof Bildkälla: TT

SD vill såklart helst få igenom sin egen budget, men har tidigare sagt att de vill fälla Stefan Löfven om de får chansen och det står de fast vid.

– I första hand vill vi självfallet se en sverigedemokratisk budget med stora satsningar på välfärden, på svaga grupper, bland annat genom att ta bort pensionärsskatten. Vi har dock varit tydliga med att vi vill avsätta Stefan Löfven som statsminister, vilket vi står fast vid, säger Jomshof.

Partiledaren Jimmie Åkesson kallar beskedet positivt:

”Det är positivt att Anna Kinberg Batra nu är tydlig med att hon faktiskt vill genomföra sin politik i praktiken. Men det är märkligt att det tog mer än en halv mandatperiod att komma fram till det”, skriver SD-ledaren till Aftonbladet i ett sms.

”Jag kommer snarast att söka kontakt med hennes stab och efterfråga ett förtydligande möte om vad detta besked innebär i praktiken”. skriver Åkesson också.

Men trots att Kinberg Batra kan tänka sig att få SD:s stöd vill hon inte samarbeta.

– Hur de röstar får de svara på själva. Men jag vill inte inleda budgetförhandlingar eller regeringsförhandlingar med SD för det är inte ett regeringsdugligt parti, säger Anna Kinberg Batra till Nyheter24.

kinberg batra sverigedemokraternaBildkälla: TT

Men om ni vill ha deras röster kan ju SD ställa krav?

–Då får det bli så. Jag vill inte inleda budgetförhandlingar med Sverigedemokraterna, vars värderingar jag inte delar.

Vad säger du till väljare som är oroliga för kaos?

– Vi har ett nytt politiskt landskap och svårt för något parti att bilda regering. Så ser verkligheten ut, säger Kinberg Batra till Nyheter24.

Läs mer här:

Moderaterna vill fälla regeringen – här är Sverigedemokraternas krav

Ebba Busch Thor backar Moderaterna – vill också fälla regeringen

Annie Lööfs diss – vill inte fälla regeringen med Moderaterna

Läs också om mätningen som kom samma dag som visar att Sverigedemokraterna är större än Moderaterna.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde SD och M samarbeta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige