Sex- och samlevnadsundervisningen kan komma att göras om.
1 av 4
Sex- och samlevnadsundervisningen kan komma att göras om. - Foto: TT / TT
Gustav Fridolin menar att en bra sexualundervisning kan bidra till att stoppa sexuella trakasserier och övergrepp.
2 av 4
Gustav Fridolin menar att en bra sexualundervisning kan bidra till att stoppa sexuella trakasserier och övergrepp. - Foto: TT
Skolinspektionen har fått i uppdrag att granska sex- och samlevnadsundervisningen.
3 av 4
Skolinspektionen har fått i uppdrag att granska sex- och samlevnadsundervisningen. - Foto: TT
Så här kan en kvinnokropp i genomskärning se ut.
4 av 4
Så här kan en kvinnokropp i genomskärning se ut. - Foto: TT

Sexualundervisningen kan göras om helt – för mer jämställdhet i skolan

Gustav Fridolin, utbildningsminister, tycker det är viktigt att sex- och samlevnadsundervisningen pratar om kön, makt, sex och samtycke.


Regeringen ska göra Sverige mer jämställt. Under onsdagen presenterade regeringen sin feministiska plan för att genomföra det.

En del i det hela kan bli att göra om sex- och samlevnadsundervisningen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin tror att undervisningen skiljer sig mycket åt mellan olika skolor, vilket den inte borde göra. Dessutom menar han att lektioner i sex och samlevnad kan bidra till att sätta stopp för sexuella övergrepp och trakasserier.

– Det är klart att sexuella övergrepp bottnar i väldigt skeva och dåliga attityder människor emellan. Någon tar sig rätten att kränka en annan person, det är inte attityder vi föds med, det är något som skapas, säger Fridolin till Nyheter24.

– I sex- och samlevnadsundervisningen ska man diskutera kön, makt, sex och samtycke.

För att ta reda på hur bra sex- och samlevnadsundervisning är i dagsläget ska Skolinspektionen undersöka hur den fungerar i dagsläget. Beroende av vad den kommer fram till kan sedan utbildningen göras om.

Det är inte bara skolelever som får undervisning i sex och samlevnad, även invandrade kvinnor ska få det. Läs också om varför Miljöpartiet kallas för "Sveriges största politiska hot".

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du sex- och samlevnadsundervisningen är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.