Nu vill en politiker i Liberalerna ha bort vintertidsomställningen.
1 av 3
Nu vill en politiker i Liberalerna ha bort vintertidsomställningen. - Foto: TT
Christina Örnebjär (L).
2 av 3
Christina Örnebjär (L). - Foto: TT
Anledningen är bland annat att omställningen är en stor hälsofara.
3 av 3
Anledningen är bland annat att omställningen är en stor hälsofara. - Foto: TT

Christina Örnebjär vill avskaffa vintertid i Sverige

Nu kanske du snart kan slippa att ställa om klockan två gånger om året!


Om drygt en månad är det dags igen – då ska klockan ställas tillbaka en timme mitt i natten när vintertiden gör sitt intåg igen. Men snart kan det vara slut med att ställa om klockan – åtminstone om ett förslag som Liberalernas Christina Örnebjär lagt går igenom.

– Det finns ingen poäng med att ha kvar vintertiden. Tanken från början var att man skulle spara energi men det har blivit tvärtom. Dessutom är det en hälsofara, folk dör, säger Örnebjär till Nyheter24.

Debatten om att avskaffa vinter- och sommartid har pågått under flera år. Bland annat har det visat sig att övergångarna mellan sommar- och vintertid ökar antalet hjärtinfarkter i Sverige, och att barn inte får tillräckligt mycket dagsljus på hösten.

En av anledningarna till att systemet fortfarande finns kvar, menar Örnebjär, är att det är en tradition och att Sverige har samma sommar- och vintertid som i resten av EU. Men hon kan just nu inte svara på när systemet kommer kunna avskaffas.

– Det vet jag inte, men jag hoppas på att kunna väcka opinion, jag vet att det är många som tycker likadant, säger Örnebjär till Nyheter24.

Farorna med vintertid:

För den som lider av svår stress eller depression kan det bli väldigt påfrestande att ställa om klockan. varje år dör runt 30 personer av att klockan ställs om.

Sverige har haft uppdelningen mellan vinter- och sommartid sedan 1980, och i EU har man haft gemensam tid sedan 1996.

De politiska förslagen duggar tätt just nu – och igår kunde Nyheter24 rapportera att en toppolitiker vill dra in ekonomiska stödet till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att sommar- och vintertid bör avskaffas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.