Jimmie gillar folkdans.
1 av 3
Jimmie gillar folkdans. - Foto: TT
Rafflande...
2 av 3
Rafflande... - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
3 av 3
Jimmie Åkesson. - Foto: TT

Sverigedemokraterna vill få ordning i förorten – med folkdans

SD lägger fram nya förslag i dag. Och mycket handlar om svensk kultur.


Den senaste tiden har debatten om utanförskapsområden dominerat svensk politik. Alla partier har lagt fram ny politik och gjort utspel om brottslighet, stenkastning och arbetslöshet.

Och i dag kommer Sverigedemokraterna med flera nya förslag. Mycket handlar om att ta hårdare tag mot kriminella, men även att göra kultursatsningar i förorten. Men det måste vara en viss sorts kultur.

"Konflikten står mellan den som respekterar de svenskar som levt här före oss och därför är beredd att anpassa sig till Sverige med dess kultur och historia – och den som inte är det", skriver partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Vi vill sprida det svenska kulturarvet i förorterna. Öka stödet till olika kulturföreningar. Det kan vara teaterföreningar som spelar teater om svensk historia. Eller folkdanslag, säger partitoppen Mattias Karlsson till Sydsvenskan.

SD menar att man genom detta kommer stärka gemenskapen i förorten.

– Det handlar om att återupprätta samhällets auktoritet. Förbättra den socioekonomiska situationen med fokus på utbildning och arbete. Förbättra den fysiska miljön. Och stärka den svenska kulturens närvaro på olika sätt, säger Mattias Karlsson till Sydsvenskan.

Exakt vad fioler och folkdräkter skulle göra för nytta mot brottslighet är dock inte helt klart.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

Brand i Södertälje – boende uppmanas gå in

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.