Vänsterpartiets Hann Gunnarsson åtalas för uppvigling.
1 av 3
Vänsterpartiets Hann Gunnarsson åtalas för uppvigling. - Foto: Twitter/Nyheter24
SD:s kampanj blev mycket uppmärksammad.
2 av 3
SD:s kampanj blev mycket uppmärksammad. - Foto: TT
Kampanjen revs ner under en demonstration.
3 av 3
Kampanjen revs ner under en demonstration. - Foto: Nyheter24

Vänsterpartist uppmanade till att riva ner SD-reklam – nu åtalas hon

"Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon", skrev Hanna Gunnarsson på Twitter. Dagen efter revs SD-reklamen ner under en demonstration. Nu åtalas hon.


Det var förra året som en kampanj som Sverigedemokraterna drev i Stockholms tunnelbana, med ett budskap på engelska om tiggeri, fick mycket uppmärksamhet.

Många var starkt kritiska till kampanjen. En av de var vänsterpartisten Hanna Gunnarsson från Lund.

Dagen efter att Gunnarsson twittrat ut uppmaningen revs reklamen ner under en mycket uppmärksammad demonstration på Östermalms torgs tunnelbanestation. Gunnarsson polisanmäldes då av sverigedemokraten Ted Ekeroth, och nu har Hanna Gunnarsson åtalats för uppvigling.

"SD är ett rasistiskt parti som sätter människor mot varandra. Jag vill inte se rasistiska budskap i gatubilden. Om det ska finnas annonser och reklam så måste denna vara sådan att det inte hetsar eller sprider lögner. Sådan reklam bör tas bort”, skriver Gunnarsson i ett SMS till Sydsvenskan. Hon nekar till brott.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att hon åtalas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.