Donald Trump vann nattens debatt genom att inte vara sämst i världen.
1 av 2
Donald Trump vann nattens debatt genom att inte vara sämst i världen. - Foto: TT-montage
2 av 2
- Foto: Patrick Semansky

Grattis Donald Trump – du vann nattens debatt

Lisa Aggeborn: Trump var sämre på nästan varje punkt, men han kommer antagligen ändå att stå som debattens vinnare.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lisa Aggeborn är redaktör för Nyheter24-sajten Left Side of the Brain.

Förutom det är hon utbildad retoriker.

Han skriker, han avbryter, han ljuger och han tappar bort sig i sina egna resonemang. Hon gjorde sin 36:e presidentdebatt, är en mycket skicklig debattör och kom ordentligt förberedd till debatten.

Ändå är risken stor att det var Donald Trump som gick segrande ur den här första drabbningen mellan de båda presidentkandidaterna.

Det här valet kommer inte att handla om vem som är bäst för landet, vem som är den bästa politikern eller ens vem som är en halvbra människa. Det har Donald Trump och hans supportrar gjort klart från början.

För varje vidrigt uttalande Trump gjort så har hans popularitet ökat. För varje galet ogrundat policyförlag, som fått landets samtliga tyckare att slita sina välkammade frisyrer, så har hans följarskara vuxit i både storlek och fanatism.

För varje gravt opassande skämt – om svarta, om latinos, om kvinnor, om funktionshindrade – har fler och fler hö-hö-höat med i stället för att vända sig bort i avsmak.

Hillary Clinton borde vara debattens vinnare. Enligt alla sätt att mäta så sopade hon mattan med honom. Men, och det är ett viktigt men, han verkade inte helt bortkommen där uppe.

Ibland var det mer osammanhängande babbel än välartikulerad argumentation och det anses inte helt fint att fnysa och skrocka när ens motståndare talar, men ibland verkade han nästan som en riktig politiker. Som att skillnaden mellan dem inte var det avgrundsdjupa gap som det faktiskt är.

Han har redan vunnit den delen av befolkningen som tryggt sitter i den "basket of deplorables" Clinton talat om. Och i natt kan han ha vunnit många till, bara genom inte vara totalt jävla urkass. Och det är en skrämmande tanke.

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem hejar du på i valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

3 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.