- Foto: Caroline Hotti

Skärp dig Löfven, sluta vara dryg och otrevlig

"Många människor är väldigt oroliga just nu och som politiker måste du visa att du tar det på allvar. Jimmie Åkesson lyckas alldeles utmärkt med detta. Stefan Löfven svarar alla dessa människor med ett hånleende".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

Stefan Löfven har aldrig varit den folklige, populära ledaren, men han har i alla fall setts som stabil och kompetent. Men den bilden börjar suddas ut nu.

Under första halvan av kvällens partiledardebatt var det flera av ledarna för oppositionspartierna som påtalade att Löfven ofta smålog. Kanske var det helt medvetet, eller så var är det en del av hans naturliga kroppsspråk.

Oavsett vilket får det honom att framstå som ganska dryg och otrevlig – som en översittare som tror att allt han själv säger är rätt, och att alla andra är okunniga och naiva.

Sådant kan fungera om du är folklig och populär. Då kan det bli en inkluderande effekt som får människor att vilja vara med i det vinnande laget. Göran Persson var expert på att skapa en sådan stämning, och ofta retade det gallfeber på motståndarna.

Men om man är Stefan Löfven – en vingklippt statsminister och ledare för ett krympande parti – då fungerar det helt enkelt inte. Då framstår man bara som dryg i stället för självsäker, som otrevlig i stället för kompetent.

Många människor känner sig oroliga över det politiska samtalet just nu. Det finns ett groende missnöje och en rädsla över flyktingströmmar, arbetslöshet och förestående välfärdskollapser.

Oavsett om missnöjet och oron är verklighetsförankrat eller ej, är det i allra högsta grad en verklig känsla som politiker måste visa att de tar på allvar.

Jimmie Åkesson lyckas just nu alldeles utmärkt med detta. Stefan Löfven svarar alla dessa människor med ett hånleende.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!