Camilla och Marcus ser ut som vilket föräldrapar som helst. Men under 9 år levde de tillsammans som Camilla och Sandra.
1 av 10
Camilla och Marcus ser ut som vilket föräldrapar som helst. Men under 9 år levde de tillsammans som Camilla och Sandra. - Foto: Privat
Camilla och Marcus från Tjörn.
2 av 10
Camilla och Marcus från Tjörn. - Foto: Privat
En liten sexårig Marcus, då han hette Sandra.
3 av 10
En liten sexårig Marcus, då han hette Sandra. - Foto: Privat
Under skoltiden fokuserade Marcus så mycket på att spela handboll att tankarna kring hans könsidentitet inte fick så mycket utrymme, på både gott och ont.
4 av 10
Under skoltiden fokuserade Marcus så mycket på att spela handboll att tankarna kring hans könsidentitet inte fick så mycket utrymme, på både gott och ont. - Foto: Privat
Marcus, ungefär vid den tiden då Camilla föll för honom och han fortfarande hette Sandra.
5 av 10
Marcus, ungefär vid den tiden då Camilla föll för honom och han fortfarande hette Sandra. - Foto: Privat
Marcus, ungefär 20 år gammal.
6 av 10
Marcus, ungefär 20 år gammal. - Foto: Privat
En bild på paret från Marcus bästa vän Affes bröllop, då Marcus var best man.
7 av 10
En bild på paret från Marcus bästa vän Affes bröllop, då Marcus var best man. - Foto: Privat
Nu är de föräldrar till lilla Mio, snart två år gammal.
8 av 10
Nu är de föräldrar till lilla Mio, snart två år gammal. - Foto: Privat
"Det här kan ha varit en av de lyckligaste stunderna i våra liv. Det är dagen vi satte in det befruktade ägget som nio månader senare resulterade i vår vackra son" säger Camilla till Nyheter24.
9 av 10
"Det här kan ha varit en av de lyckligaste stunderna i våra liv. Det är dagen vi satte in det befruktade ägget som nio månader senare resulterade i vår vackra son" säger Camilla till Nyheter24. - Foto: Privat
Marcus har tagit testosterånsprutor i ungefär ett år och står också i kö för att få operera bort livmodern.
10 av 10
Marcus har tagit testosterånsprutor i ungefär ett år och står också i kö för att få operera bort livmodern. - Foto: Privat

Camillas pojkvän föddes som Sandra: "Folk frågar alltid vad Marcus har mellan benen"

Camilla föll direkt när hon såg Marcus profilbild på nätet 2004. Då hette han fortfarande Sandra. Nu är han pappa till lilla Mio.


Camilla Friberg från Tjörn hade nyss fyllt 20, när hon av nyfikenhet gick med i en nätdejtingcommunity för HBTQIA-personer.

– Jag trillade över bilden på Marcus och tänkte att han var skitsnygg. Då såg jag att det stod namnet Sandra på hans sida. Jag trodde att det var en kille, så det var jag inte beredd på. Men jag hade ju redan fastnat för personen på bilden, så jag körde på ändå, säger Camilla glatt till Nyheter24.

En bild på Marcus från ungefär den tiden då Camilla föll för honom, när han fortfarande hette Sandra.

I dag har det gått 12 år sedan flirten inleddes på gaycommunityn.

Camilla är 32 år nu och har varit tillsammans med Sandra hela tiden. Men Sandra heter numera Marcus Päkkilä, är 31 år och pappa till deras gemensamma barn Mio, snart 2 år.

– Jag visste nog inte riktigt vad jag hade för läggning, jag hade varit med både killar och tjejer innan Marcus. Vi levde tillsammans som Sandra och Camilla i nio år. Då definierade jag mig inte som någon specifik läggning, utan bara som sexuell. Jag har hela tiden uppfattat Marcus som en kille och känner inte att jag skulle träffa en tjej igen, säger Camilla.

– Men du ska ju leva med mig resten av ditt liv, Camilla! fyller Marcus i med ett skratt när Nyheter24 pratar med dem båda.

Marcus resa från Sandra till den han är i dag – och innerst inne alltid har varit – den ser inte riktigt ut som för många andra i samma situation.

Många transpersoner är medvetna om från en tidig ålder att deras biologiska kön inte stämmer överens med hur de upplever sig själva. Att inte kunna vara öppen med det kan leda till utanförskap och i värsta fall svåra depressioner.

Marcus som barn, när han fortfarande hette Sandra och var ungefär 6 år.

– Tankarna fanns väl där tidigt, men det var inget som jag prioriterade just då. Jag hade bara fokus på att spela handboll när jag var yngre. Jag spelade ju i tjejlaget och vi var så jävla bra, så jag ville spela med dem tills det var färdigt, säger Marcus.

Dessutom uppfattade de flesta andra mig som kille, men jag använde fortfarande namnet Sandra, fortsätter han.

Marcus under den tiden det var mer fokus på handboll än något annat.

Det var när Marcus träffade sin bästa kompis Affe (vars bröllop Marcus senare var best man på) som det första konkreta steget togs från Sandra till Marcus.

– När jag presenterade mig för honom som Sandra så sa Affe bara "du heter inte Sandra, du heter Marcus". Det var så mitt namn kom till, man kan säga att det var Alfred som kom på det åt mig. För många andra skulle det nog uppfattas kränkande att få en sådan kommentar, men för mig kändes det bara bra. Det blev nog som en ordentlig push i rätt riktning, säger Marcus.

Marcus, ca 20 år.

Paret är medvetna om att de förmodligen har haft stor tur som aldrig har upplevt någon form av förtryck eller fördomar kring sin situation. Marcus har inte heller mått dåligt över att bli felkönad och hade svårt att relatera till andra transpersoners utsatthet under utredningsprocessen.

– Jag har kanske kommit undan så lätt för att jag har passerat så bra som kille. Jag har ju alltid sett ut så här. Det enda jag ville ta bort var brösten, säger Marcus.

– Jag frågade vården om Marcus utredning tog så lång tid för att han inte mådde lika psykiskt dåligt som många andra, men de sa nej. Men det känns ändå lite så eftersom att Marcus har kunnat leva som vanligt, säger Camilla.

Marcus är juridiskt sett en man nu. Han fick sitt nya personnummer så sent som i februari i år. När paret fortfarande levde som ett samkönat par som Camilla och Sandra, så ställde de sig i kö för provrörsbefruktning för att kunna bli föräldrar.

Även den processen gick oväntat enkelt, med tanke på hur många andra samkönade par som upplever att de blir hårt ifrågasatta.

Camilla och hennes man Marcus levde som ett samkönat par i nio år.

– Vi har nog som sagt bara haft en fruktansvärd tur. Jag önskar verkligen att fler kunde ha det så. Jag läste artikeln på Nyheter24 i går om det unga paret som inte får inseminera. Det är helt sjukt att det får gå till så! Jag lider verkligen med dem, ska det verkligen gå till så 2016? säger Camilla upprört.

De nyblivna föräldrarna känner ändå att de vill dela med sig av sina erfarenheter, för att ge hopp till alla andra i deras sits och visa att det också kan gå bra.

Camilla beskriver den här dagen som den lyckligaste dagen i deras liv: "Det är dagen vi satte in det befruktade ägget som nio månader senare resulterade i vår vackra son."

– Vi kanske har tur med att vi har träffat rätt människor, men det ska vara samma för alla, säger Camilla med eftertryck.

För Mio är det inga konstigheter att han har en mamma och en pappa. Föräldrarna är överens om att de inte kommer hymla med någonting i framtiden. I dagsläget har Marcus sin livmoder kvar, men står i kö för att ta bort den. Han hoppas kunna donera den till någon som faktiskt behöver den.

– Det kommer väl en dag när Mio kanske ser sin pappas ärr på bröstkorgen. Då kommer vi förklara så pedagogiskt det bara går hur Mio blev till, att han är skapad i ett rör för att pappa tyvärr inte kunde skapa spermier. Vi vill att vårt barn ska förstå att föräldraskap har inget med genetik eller biologi att göra. Det handlar om vilka som finns där för barnen med kärlek och omsorg, säger Camilla.

Anledningen till att Marcus och Camilla har valt att vara så öppna med deras resa och även högst privata detaljer, är för att de vill sprida kunskap och förståelse. De menar att det är bättre att våga ställa en fråga än att sitta och fundera och kanske ha kvar vissa fördomar.

Marcus i dag, efter ungefär ett år av testosteronsprutor.

– En fråga som ställs väldigt ofta är "har han kuk nu då eller"? Men nej, han har inte gjort någon korrigering än, även om han så klart vill. En könskorrigering är en omfattande operation med stora risker, jag tror inte folk är medvetna om det. Han blir inte mer man för att han har en penis. Manligheten sitter inte mellan benen, säger Camilla.

– Nej precis. Jag lever ju hellre med det kön jag har blivit tilldelad, än ett kön jag kanske inte kommer ha någon nytta av. Ibland när folk frågar om jag har en kuk så brukar jag svara att jag är så jävla modern att jag kör med bärbart i stället. Då kan jag välja storlek och färg själv. Det är ju bara tråkigt att ha något som ser precis likadant ut hela tiden, säger Marcus med ett skratt.

Här kan du läsa den uppmärksammade intervjun med Matilda och Frida som inte får bli föräldrar – för att de är för unga.

Missa inte heller den upprörande men viktiga intervjun med ickebinära Freja Lindberg, där hen berättar om det hat och förtryck hen får utstå som transperson.

Glöm inte att ladda ner vår app för de senaste nyheterna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ifrågasatt din egen könsidentitet?
Tack för din röst!