Populär app lanserade nytt filter – anklagas för rasism

FaceApp spred sig som en löpeld över internet i våras. I ett desperat försök att återupplivas släppte de en superrasistisk ny uppdatering.


Var du online en enda gång i våras? I så fall kan du omöjligt ha missat den supermegapopulära ansiktsmanipuleringsappen FaceApp.

Med hjälp av artificiell intelligens kunde appens användare förvandla sina ansikten på massvis med olika sätt. Alla som över huvud taget befann sig på ett socialt medium kunde se sina morföräldrar förvandlas till bebisar – och sina bebisar till morföräldrar.

Ja, det var helt enkelt roligt så länge det varade, men liksom allt gott på internet dog appen snabbt ut. I ett fruktansvärt pinsamt försök att återuppväcka FaceApp från de döda har skaparna nu dock gjort något idiotiskt. De har lagt till ytterligare en funktion som ger användarna möjlighet att förändra sina ansikten – utifrån etnicitet.

Skärmdump

Ja, ni läste rätt. Tänk er Snapchats hundöron... Fast superrasistiskt? I den här tweeten kan ni se hur funktionen ser ut, testad på amerikanska politiker.

"Wow... FaceApp sätter verkligen ribban för rasistisk AR med sin fruktansvärda nya uppdatering som inkluderar svarta, indiska och asiatiska 'rasfilter" Skärmdump

Om du inte riktigt hänger med i vad som gjort folk upprörda med FaceApps senaste uppdatering förklarar bloggen DoSomething.org fenomenet black face på ett bra sätt:

"Det är otroligt stötande eftersom det är en karikatyr av en svart person, vilket innebär att det överdriver utseendet för att stålsätta rasistiska uppfattningar. Historiskt sett har det använts för att föreviga vanföreställningen att svarta är en underlägsen ras. Det började på 1800-talet, med att vita amerikanska skådespelare brukade smeta in sina ansikte i skoputs för att härma svarta, och dessutom agera ut rasistiska stereotyper. Dessa shower åtnjöts av vita som ville avhumanisera svarta så att de kunde fortsätta se sina slavar som mindre mänskliga."

På samma sätt återger FaceApps uppdatering bara en stereotyp av etniciteter, varför många kritiserat företaget.

Så sent som igår, onsdag, togs dock filtren bort lika snabbt. I ett uttalande bekräftade FaceApps VD Yaroslav Goncharov att de försvunnit, men samtidigt kunde han ändå försvara dem.

"Etnicitetsförändringsfiltren har designats för att vara jämlika i alla aspekter.", sa han i ett uttalande enligt Mashable.

Appen har tidigare fått kritik för en annan funktion som beskrevs som rasistisk.

Se mer: Här är beviset på att rasister är fullständigt dumma i huvudet

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var det idiotiskt att lägga till hudfärger?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.