Brianna, 17, fick brinnande tak över sig – så lever hon ett år efter tragedin

För bara ett år sedan inträffade branden som orsakade stora brännskador på 17-åringen. Läkarna fick även amputera flera kroppsdelar.


År 2016 var ett år som många beskriver att de helst vill glömma, fyllt med politisk oro och tragiska händelser runt om i världen.

För familjen Creenaune i Ipswich, Australien, blev starten på 2016 traumatisk. I början av januari 2017 fick Tony Creenuane, 53, telefonsamtalet som skulle förändra familjens liv.

Hans då 17-åriga dotter Brianna Creenuane låg inlagd i koma på sjukhuset, med 60-procentiga brännskador.

Brianna Creenuane levde som vilken tonåring som helst innan branden. Bildkälla: Facebook

De livshotande skadorna skedde i samband med en brand i hemmet som började på husets veranda. Verandans tak kollapsade över hennes kropp, som då fattade eld.

– Att komma in i sjukhussalen och se Brianna på det viset, inget hade kunnat förbereda mig på det. Jag föll nästan till marken gråtandes, jag var helt förkrossad, säger Tony Creenuane i en intervju med Daily Mail Australia.

På grund av Briannas omfattande skador blev hon placerad i konstgjord koma. Hon genomgick mängder av operationer, inklusive hudtransplantationer.

Hennes långa hår rakades också bort helt för att de skulle kunna genomföra en hudtransplantation på huvudet.

Här har Briannas hår hunnit växa ut lite igen. Bildkälla: Facebook

Brännskadorna på hennes händer var så omfattande att senorna var helt blottade. Läkarna tog även beslutet att amputera bort flera tår.

Bara fyra månader efter branden blev hon utskriven från sjukhuset. Och trots att det bara har gått ett år sedan den fruktansvärda olyckan har Brianna lyckats komma ikapp med studierna och ta studenten och vara med på studenbalen.

Brianna, redo för studentbalen. Bildkälla: Facebook

– Det var helt fantastiskt att se henne bli utskriven från intensivvårdsavdelningen. Att se henne kunna gå igen, använda sina armar och händer. Jag tror inte att någon kan förstå vilken smärta hon har fått utstå. Hon är en helt fantastiskt stark kvinna som förbluffar mig varje dag, säger hennes pappa Tony till Daily Mail Australia.

Brianna Creenuane. Bildkälla: Facebook

Precis allt var inte värdelöst under förra året. Här kan du läsa om sju saker som faktiskt var riktigt bra under 2016. Här kan du också läsa om hur det gick för Kim Flogberg som fick en kastrull med kokande sås över sig i skolan och drabbades av svåra brännskador.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du brandvarnare hemma?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.