Oliver överlevde cancern lider fortfarande av hjärntrötthet och är blind på båda ögonen. Nu nekas han hjälp av Flens kommun.
1 av 14
Oliver överlevde cancern lider fortfarande av hjärntrötthet och är blind på båda ögonen. Nu nekas han hjälp av Flens kommun. - Foto: Privat
Oliver och mamma Linda.
2 av 14
Oliver och mamma Linda. - Foto: Privat
Oliver med pappa i sjuksängen. Pappan rakade av sitt hår inför olivers cellgiftsbehandling.
3 av 14
Oliver med pappa i sjuksängen. Pappan rakade av sitt hår inför olivers cellgiftsbehandling. - Foto: Privat
Oliver på sjukhuset 2013.
4 av 14
Oliver på sjukhuset 2013. - Foto: Privat
Oliver har i dag varit cancerfri i två år, men han behöver fortfarande hjälp med det mesta i vardagen.
5 av 14
Oliver har i dag varit cancerfri i två år, men han behöver fortfarande hjälp med det mesta i vardagen. - Foto: Privat
Oliver röntgas på sjukhuset.
6 av 14
Oliver röntgas på sjukhuset. - Foto: Privat
När han kom in till sjukhuset hade han cancer i ryggraden och tre tumörer i hjärnan.
7 av 14
När han kom in till sjukhuset hade han cancer i ryggraden och tre tumörer i hjärnan. - Foto: Privat
Läkarna hade sagt till familjen att Oliver var laktosintolerant.
8 av 14
Läkarna hade sagt till familjen att Oliver var laktosintolerant. - Foto: Privat
Efteråt konstaterades det att han borde fått sin cancerdiagnos två månader tidigare. Här är Oliver tillsammans med en av sina vänner.
9 av 14
Efteråt konstaterades det att han borde fått sin cancerdiagnos två månader tidigare. Här är Oliver tillsammans med en av sina vänner. - Foto: Privat
Oliver genomgår fortfarande många tester och äter mediciner dagligen.
10 av 14
Oliver genomgår fortfarande många tester och äter mediciner dagligen. - Foto: Privat
Mamma Linda har inte kunnat ha ett normalt arbete sedan Oliver blev sjuk och ansökte om att fyra timmar betald assistansersättning för att hon skulle kunna ta hand om honom.
11 av 14
Mamma Linda har inte kunnat ha ett normalt arbete sedan Oliver blev sjuk och ansökte om att fyra timmar betald assistansersättning för att hon skulle kunna ta hand om honom. - Foto: Privat
Oliver i dag.
12 av 14
Oliver i dag. - Foto: Privat
Mailet som Linda fick av en utredare på Flens kommun.
13 av 14
Mailet som Linda fick av en utredare på Flens kommun. - Foto: Privat
Överläkarens utlåtande om Olivers behov.
14 av 14
Överläkarens utlåtande om Olivers behov. - Foto: Privat

Oliver, 14, överlevde hjärncancer – nu nekas han hjälp av kommunen

För tre år sedan fick 14-årige Oliver allvarlig cancer som gjorde honom blind, men även hjärntrött. Det gör att han behöver hjälp med vardagliga saker, men trots det får han ingen hjälp från kommunen.


För tre år sedan drabbades 14-årige Oliver Gustavsson Linder från Flen av väldigt allvarlig cancer. Familjen hade sökt läkarhjälp under en hel sommar men fått höra att det inte var någon fara utan Oliver var "bara laktosintolerant".

– Han kräktes varje dag, orkade ingenting, magrade och fick sämre syn. Till slut fick vi tvinga läkarna att röntga honom, efter att det gjort det tog det fem minuter innan han låg i ambulansen till Uppsala. Men då var det för sent, han förlorade synen på vägen till sjukhuset, berättar Olivers mamma Linda Linder för Nyheter24.

Det visade sig att Oliver hade cancer i hela ryggraden och hjärnan. Han hade tre tumörer, varav en var lika stor som en clementin. Enligt Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) borde Oliver fått sin cancerdiagnos två månader tidigare.

Oliver i sjukhussängen. Hans pappa rakade av sig håret för att stötta Oliver under cellgiftsbehandlingen. Bildkälla: Privat

Till följd av alla tumörer hade trycket i Olivers huvud gjort att hans synnerver inte fått något blod och slutligen dött. Han blev därför blind på båda ögonen, i dag kan han bara se skillnad på ljus och mörker.

Sedan följde ett och ett halvt år av strålbehandlingar och cellgifter för Oliver. Den tuffa cancerbehandlingen har gjort att Oliver i dag lider av hjärntrötthet. Det innebär att han är otroligt trött och lätt blir utmattad. Han äter också flera mediciner dagligen och har en Shunt inopererad som leder ner hjärnvätska i magen.

– Han blev blind över en natt, det var otroligt traumatiskt. Och om Shunten är felinställd kan han knappt gå. Han behöver hjälp, han kräks ofta och orkar inte vara i skolan mer än några timmar, berättar Linda.

Bildkälla: Privat

Oliver har nu varit cancerfri i två år, men sedan Oliver blev sjuk har hans mamma Linda inte kunnat ha ett vanligt arbete. Något som tärt på familjens ekonomi. Hon försökte ha ett kvällsjobb under en period men det blev för påfrestande för privatlivet.

Så till slut såg Linda ingen annan utväg än att söka hjälp från Flens kommun. Hon sökte då ekonomisk ersättning som assistent åt Oliver fyra timmar om dygnet. Trots att Olivers överläkare skrivit en rekommendation om att Oliver behöver hjälp med de flesta vardagliga aktiviteter dygnet runt.

Men Flens kommun valde att bortse från läkarens utlåtande och ge Linda avslag. I ett mail från en LSS-handläggare, som Nyheter24 tagit del av, skriver kommunen att de inte spelar så stor roll vad läkare säger.

Mailet Linda fick från kommunen. Bildkälla: Privat

Linda fick i stället ett erbjudande om att skicka Oliver till ett korttidsboende på helgerna.

– Men jag behöver ingen avlastning! Jag vill inget hellre än att ta hand om min son, men som det är nu är jag låst hemma så fort han är i skolan eftersom jag inte vet hur mycket han orkar varje dag. Det betyder att jag inte kan ha ett vanligt jobb, men vår ekonomi klarar inte att bara ha en inkomst, säger hon.

När hon fick höra att kommunen gjort det slutgiltiga avslaget på förfrågan kände hon sig chockad.

– Jag bara grät och grät. Jag tror aldrig jag gråtit så mycket i hela mitt liv. Jag trodde det skulle gå igenom när de var 17 personer som skulle bedömma det i stället för två. Det känns så hemskt att de vill en så illa.

Bildkälla: Privat

Enligt Monica Cedergren, enhetschef på socialförvaltningen i Flen, bedöms Oliver inte tillräckligt osjälvsäntdig för att få den hjälp familjen efterfrågat.

– Undersökningen visar att han inte uppfyller de kriterier som krävs för att få tillhöra den personkrets som får bistånd, säger Cedergren till Eskilstuna Kuriren.

Nyheter24 har sökt Monica Cedergren, men utan resultat. I stället fick vi tag i Örjan Odén, LSS-handläggare och Daniel Ljungkvist som båda arbetat med ärendet.

Örjan Odén vill inte kommentera ärendet när vi ringer.

– Jag gjorde bara en vanlig utredning, säger han.

Oliver i dag. Bildkälla: Privat

Daniel Ljungkvist väljer av princip att inte uttala sig om specifika ärenden.

– Men generellt sett så läser tjänstemän igenom materialet som finns att tillgå om ärendet, sedan skriver de förslag på beslut. Dessa beslut diskuteras sedan och en samlad bedömning görs, säger Daniel Ljungkvist.

Varför tar ni inte en rekommendation från en läkare i större beaktande?

– Det går ju inte att utesluta att det finns ett tungt värde, och om man anser att det beslutet är negativt så kan man överklaga till förvaltningsdomstolen.

Bildkälla: Privat

Överläkare Jörgen Enarsson, vid Barn och ungdomsmottagningen i Eskilstuna har skrivit utlåtandet rörande Oliver.

– Det är synd att han inte får den hjälp han behöver och jag håller fast vid vad jag skrev i mitt intyg. Men hur kommunen bedömer lagen har jag inga åsikter om. Men jag anser att det vore rimligt att han får den hjälp som efterfrågas, säger han till Nyheter24.

Linda skrev även ett Facebook-inlägg om det som hänt och fick enorm respons.

– Tanken var att någon på Flens kommun skulle se det, och jag får en känsla av att de nog sett det nu, säger hon.


Nyheter24 har tidigare skrivit om Teo, 13, som misshandlades på sin skola, men varken skola eller kommun ställs till svars.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde kommuner kunna ta beslut över överläkare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.