Diabetes är en sjukdom som gör att kroppen inte längre kan reglera sitt blodsocker. Det innebär att diabetiker måste kolla sitt blodsocker med hjälp av blodprover, ofta flera gånger om dagen.
1 av 2
Diabetes är en sjukdom som gör att kroppen inte längre kan reglera sitt blodsocker. Det innebär att diabetiker måste kolla sitt blodsocker med hjälp av blodprover, ofta flera gånger om dagen. - Foto: TT
Och beroende på om det är högt eller lågt måste personen sedan tillföra hormonet insulin som sänker blodsockernivån, eller äta något sött för att få upp blodsockernivån.
2 av 2
Och beroende på om det är högt eller lågt måste personen sedan tillföra hormonet insulin som sänker blodsockernivån, eller äta något sött för att få upp blodsockernivån. - Foto: TT

Madeline visar alla hur diabetes ser ut på riktigt – nu hyllas hon

Madeline Milzark har diabetes och nu vill hon visa alla hur verkligheten med diabetes kan se ut.


I dag har ungefär 400 000 svenskar diabetes. Trots det är kunskapen om sjukdomen och vad den innebär för många ganska okänd.

En person som däremot strävar efter att kunna ge en bättre uppfattning om vad diabetes innebär för en persons vardag är Madeline Milzark från Storbritannien, skriver Metro UK.

Med hjälp av hashtagen #WhatDiabetesLooksLike (Hur Diabetes Ser Ut) hoppas hon kunna göra fler människor medvetna om hur en vardag med diabetes kan se ut.

I ett Facebook-inlägg som delats över 6000 gånger slår Madeline hål på bilden om diabetes som "den där sjukligt överviktiga mannen du ser på TV".

Hon skriver bland annat att diabetes är "en 18-årig tjej som sitter på badrumsgolvet och skakar för att blodsockret sjönk och ber att hennes mormor ska ha telefonen nära så att hon såg smset om att komma med socker eftersom hon är för svag för att ropa och hela rummet snurrar".

Madeline sätter också fokus på att även barn med diagnosen påverkas mycket. Speciellt de riktigt små som kanske inte förstår varför de måste ta blodprover och sprutor hela tiden.

Bildkälla: Facebook

"Det är en 3-åring som inte förstår varför hennes mamma måste sticka henne med en spruta varje gång de ska äta men inte hennes bror"

Hon tar också upp en sak som nog inte så många känner till, nämligen komplikationer under graviditeten som en följd av diabetes.

"Det är en kvinna som äntligen fått veta att hon är gravid och ska få familjen hon alltid velat ha. Men istället för att fira så oroar hon sig för att hennes blodsocker inte kommer vara i nivå med hormonerna och döda hennes barn innan hon får chansen att träffa det... och kanske även henne".

Madeline konstaterar att sjukdomen inte är petig med vem den väljer, alla kan drabbas oavsett ålder och livsstil.

Och kommentarerna till inlägget svämmar över av människor som känner igen sig, likväl som människor som just fått höra något för dem helt nytt. Och det enda vi hoppas är att Madelines hashtag och även inlägget fortsätter få större spridning och kan upplysa ännu fler människor.

Du kan läsa Madelines inlägg i sin helhet här under.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Sofia som har diabetes och vars liv räddades av en man på en biograf i Stockholm.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.