​15-åriga Mia lider av mystisk sjukdom – vädjar nu efter hjälp på Facebook

Sjukdomen gör att hon sväller upp, får blåmärken och svimmar, men läkarna vet inte varför.


Tyska Mia Wedlinscky, 15, lider av en sjukdom som gör att delar av hennes kropp sväller upp och hon får stora blåmärken. Men läkarna kan ännu inte förklara fenomenet, skriver brittiska Metro.

Mias läkare har haft många teorier för att diagnosticera hennes tillstånd, men alla teorier har kunnat avfärdas. Alla blodprover kommer tillbaka med goda resultat, utan indikationer på att något är fel.

Men något står inte rätt till. Det hela började för tre år sedan när Mias högerhand och pekfinger svällde upp så mycket att hon blev inlagd på sjukhus – två gånger. Då kunde inte läkarna förstå vad det var, och det tog ett helt år innan Mia drabbades igen.

Den här gången var det värre. Mias ögon och läppar svällde plötsligt upp under flera månaders tid. Samtidigt får hon blåmärken, så stora att hon hade kunnat vara utsatt för brutalt våld, som håller i sig i över två veckor.

Svullnaden är smärtsam och under sjukdomsperioderna svimmar hon ofta, spyr och tappar aptiten.

I ett uppmärksammat Facebook-inlägg skriver Mia om sin sjukdom och vädjar efter någon som upplever samma symptom, för att ta reda på vad det egentligen handlar om.

Tidigare har läkare gett henne den anti-inflammatoriska steroiden prednisolon, men som bara hjälper i högre doser och inte kan göra något åt blåmärken. Det är alltså ingen hållbar lösning, och sjukdomen påverkar hennes liv mycket. Hon har tvingats sluta med flera intressen och inte gått i skolan sedan januari.

– Det betyder att jag har tvingats sluta med trampolin, rodd och netball (tidigare version av basket, reds. anm.) och så har jag missat mina tentor, säger hon till Metro.

mia
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!