Ett missat besök från hemtjänsten kan ha lett till ett dödsfall.
Ett missat extrainsatt besök av hemtjänsten kan ha lett till ett dödsfall. - Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT. Shutterstock

Hemtjänsten missade besöket – patient dog tre dagar senare

Hemstjänsten i Östersund missade att utföra ett extrainsatt besök hos en person som skadat sig tidigare under dagen. En dag efter det missade besöket hittades personen medvetslös, och tre dagar senare dog personen på sjukhus.


En boende i Östersund hittades medvetslös efter att hemtjänsten glömt att göra en extra tillsyn hos personen. 

Tanken var att personen, som åt blodförtunnande medicin, skulle få tillsyn under natten eftersom denne ramlat flera gånger under kvällen. Men natten efter den uteblivna tillsynen hittades personen livlös, enligt SVT. 

Dog av hjärnblödning tre dagar senare

Personen fördes till sjukhus där den tre dagar senare dog av en hjärnblödning. Lex Maria-anmälan som gjordes i samband med händelsen bedömer att dödsfallet beror på det bortglömda besöket och därför ska ses som en allvarlig vårdskada, skriver SVT

I slutet av förra året dog en kvinna på ett äldreboende i Laholm efter att hon ramlat nerför en slänt och blivit liggandes i minusgrader och regn i nästan två timmar. I februari anmäldes boendet till Inspektionen för vård och omsorg – läs om fallet här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!