Fundersam kille med almanacka
Varför ser öppettiderna så olika ut? - Foto: Shutterstock/Faksimil Nyheter24

Så ser öppettiderna ut för butiker på Kristi himmelsfärdsdag

Nu är det dags för Kristi himmelsfärdsdag. Men hur påverkar den här helgdagen öppettiderna särskilt när den infaller mitt i veckan? Nyheter24 reder ut.


På torsdag den 10 maj infaller Kristi himmelsfärdsdag. Det är en helgdag, eller en så kallad "röd dag", då det är en arbetsfri dag för de flesta. Själva dagen bygger på en kristen högtid som uppmärksammar bland annat dagen då Jesus, efter sin uppståndelse, lämnade jorden och fördes upp till himlen.

Men visste du att dagen har fler betydelser? Det kan du läsa mer om här.

Liknande de andra "röda dagarna" så är det vanligt för tjänstemän att vara lediga den här dagen, medan många inom exempelvis vård och handel måste jobba men får då extra betalt genom ob-tillägg om arbetsplatsen är anslutna till ett kollektivavtal

Men hur ser öppettiderna ut på en högtid mitt i veckan som Kristi himmelsfärd faktiskt är?

Hur ser öppettiderna ut? Bild: Shutterstock

Det är svårt att säga att det finns en standard för hur öppettiderna ser ut. Vissa företag och tjänster ser dagen som en söndag då det mycket riktigt är en helgdag – alltså en "markerad röd dag i kalendern". Men så här ser det ut för några populära tjänster och butiker:

Matbutiker

Som du säkert har märkt så sätter de allra felsta matbutiker, däribland Ica, Hemköp och Coop, sina egna öppettider. Det finns inte en standard för hur en matbutik "måste" vara öppet.

Nuförtiden är det vanligt att många matbutiker håller öppet precis som vanligt på Kristi himmelsfärdsdag. När Nyheter24 gör ett nedslag genom att kolla på diverse öppettider runt om i Sverige så har alla ordinarie öppettider på torsdagen även fast det är en helgdag. Däribland Hemköp i Hedemora, Stora Coop i Kiruna och Ica Maxi i Växjö.

Givetvis kan det variera beroende på butik! Kolla upp hur din butik har öppet genom att exempelvis googla efter namnet. De flesta butiker publicerar all information om öppettider på sin hemsida och det är vanligast att butikerna har kortare öppettider på större helger som midsommar och jul.

Gallerior

Det brukar faktiskt vara väldigt vanligt att just gallerior eller köpcentrum stänger lite tidigare på helgdagar – och Kristi himmelsfärdsdag är inget undantag. Gallerior ser helt enkelt dagen som en söndag – och har liknande öppettider.

Ett nedslag visar att Gallerian i Stockholm, Hallarna i Halmstad och Arkaden i Göteborg har öppet lika länge som på en vanlig söndag.

Planera dagen innan du beger dig ut på shoppingtur för att undvika jobbiga överraskningar. Bild: Pixabay

Banker

Just banker är lite knepiga – för det är visserligen standard att de håller stängt på helgdagar. Sen så har i princip alla banker, däribland Swedbank och Handelsbanken, andra öppettider dagen innan Kristi himmelsfärdsdag då de stänger klockan 13 istället för 18. Viktigt att hålla koll på!

Systembolaget

Systemet har alltid stängt på helgdagar. De har däremot, till skillnad från banker, öppet som vanligt dagen innan röd dag (förutom på julafton och nyårsafton). 

Läs också om hur klämdagar funkar här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du ledig på Kristi himmelsfärdsdag?
Tack för din röst!