Svenska hjärtan minnesfond
Ebba blev ett av offren efter attacken i Stockholm i april 2017. Nu har en minnesfond vid namn "Svenska hjärtan" startats i hennes namn. - Foto: Privat/Svenska hjärtan

Ebba, 11, dödades i attacken i Stockholm – nu har minnesfond startats

Minnesfonden "Svenska hjärtan" ska varje år dela ut ett pris till en god förebild och den startades i Ebba Stefansdotter Åkerlunds, namn efter att hon dödades vid attacken i Stockholm i april.


En av de personer som blev dödsoffer efter terrorattacken på Drottninggatan den 7 april i år var Ebba Stefansdotter Åkerlund som blev 11 år gammal. Nu har hennes pappa startat en stiftelse till minnet av sin dotter.

Ebba blev 11 år gammal. Bildkälla: Privat

På måndagen presenterade åklagaren för terrordådet att förundersökningen av den misstänkte terroraktionen var "så gott som klar". Samma dag offentliggjordes stiftelsen Svenska Hjärtan som ska jobba med att uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att sprida kärlek och glädje i vardagen.

– Den 7 april var en dag som förändrade mitt och många andra människors liv. Men jag vill ta fasta på den kraft som så många visade; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörkret, skriver pappan i en kommentar till Aftonbladet.

Förebilder kommer att få ta emot stipendium i Ebbas namn på årsdagen av hennes död. Allt för att allt fler ska bli goda förebilder.

Minnesfonden heter "Svenska hjärtan". Bild: Privat

På hemsidan skriver hennes pappa att han hoppas att arbetet ska få en stor betydelse eftersom "barn liksom vuxna växer oerhört mycket när deras goda gärningar uppmärksammas".

Här är ett utdrag av pappans text om sin älskade dotter hämtat från hemsidan:

"Hur sätter man ord på detta som hänt – jag ljuger inte när jag säger att jag dog i samma stund som min helt fantastiska dotter. Ni som kände henne vet att det jag skriver nedan är sant. Ebbas klasskamrater har beskrivit Ebba vilket lett fram till hjärtat som är stiftelsens symbol.

Om jag får välja endast ett ord som sammanfattar min dotter så är det ambitiös. Ebba var oerhört kreativ och älskade att skriva sagor, måla, sjunga, spela gitarr, piano, basket och pingis. När man bor varannan vecka hos sina föräldrar får de olika intressena olika mycket tid. […]

Jag tänker på dig varje vaken sekund min älskade dotter. Tills vi ses i himlen kommer mina tårar att ha bildat en sjö.

Pappa"

Läs också om skolans fina ceremoni efter hennes död.

TV: Här är offren som förlorade sina liv till terrorn

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Var du i Stockholm den 7 april?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.