Under lördagen blev synagogan i Göteborg attackerad. Tre personer är anhållna.
Under lördagskvällen attackerades synagogan i Göteborg. Det här är allt vi vet om attacken. - Foto: TT

Attacken mot synagogan i Göteborg – här är allt vi vet

Under lördagen kastades ett brinnande föremål mot synagogan i Göteborg. Här är allt som har hänt.


Under lördagskvällen blev synagogan i Göteborg attackerad. Här är allt vi vet om det som har hänt. 

När?

Det var ungefär vid 21-tiden som personer larmade polisen om att någon/några kastat brinnande föremål mot synagogan. I synagogan var det en ungdomsgrupp som hade aktiviteter.

"Brinnande föremål"

Det ska ha handlat om flera stycken molotovcocktails, oftast en glasflska fylld med antändlig vätska som sätts eld på och kastas, som kastats mot synagogan. 

– Det har kastats brinnande föremål, men det har inte tagit sig i byggnaden, säger Lars Tunefjord, vakthavande befäl vid polisregion Väst till SVT. 

Inte heller molotovcocktails kom in i byggnaden men det brann rejält på gården, enligt vittne. 

– Det brann rejält på gården, men just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, säger Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, som blev vittne till händelsen, för TT.

Skadade

Ingen ska ha skadats av händelsen men ungdomarna i synagogan ska ha blivit väldigt omskakade av händelsen. 

Gärningspersoner

Enligt vittnen ska det ha varit en grupp på ungefär ett tiotal ungdomar, maskerade, som stod bakom attacken mot synagogan. Under söndagen kunde tre personer anhållas.

– Tre personer hämtades in till förhör och efter förhör har åklagaren fattat beslut om att anhålla, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst till SVT Nyheter.

Vittnen

En mamma till ett av barnen som befann sig i synagogan fick ett sms från sin dotter under kvällen, skriver Aftonbladet.

– Jag fick ett sms av henne för 20-30 minuter sedan. Hon skrev att ”mamma, jag börjar bli rädd”, och att det är 20 maskerade män som kastar brinnande föremål, säger kvinnan.

Motiv

Den Judiska församlingen i Göteborg ska inte ha någon hotbild över sig, enligt polisen. Motivet för attacken är fortfarande okänt. Ärendet utreds som försök till mordbrand. 

Säkerhetsnivån höjs

Nu höjs säkerhetsnivån för alla synagoger i Sverige. 

– Vi har genomfört vissa säkerhetshöjande åtgärder. Vad vi gör kan jag inte säga, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm till TT.

SÄPO är inkopplad i fallet.

Har du tips om händelsen? Tipsa polisen på 114 14

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.