Emma är äntligen fri från sin cancer.
1 av 3
Emma är äntligen fri från sin cancer. - Foto: Privat
Nu delar hon med sig av livsviktig bild.
2 av 3
Nu delar hon med sig av livsviktig bild. - Foto: Privat
Emma för tre år sedan.
3 av 3
Emma för tre år sedan. - Foto: Privat

Emma, 30, delade livsviktiga selfien – hyllades av tusentals

Emma Härnqvist delade med sig av vad hon kallar sin "livs viktigaste selfie", därefter hyllades hon av tusentals.


I veckan var det tre år sedan Emma Härnqvist, 30, opererades för sin livmoderhalscancer. För att visa hur långt hon kommit så la hon ut en stark selfie från sin behandling i en stor tjejgrupp på Facebook. 

"En tillbakablick till dagen för tre år sedan när jag tog den allra viktigaste selfien efter en dag av lång operation där jag tog bort alla organ infekterade av cancern. Jag kan fortfarande inte ta till mig att jag har varit igenom så mycket och att det där faktiskt är jag. Men tre år senare och jag är fortfarande stark. Surrealistiskt men fint", skrev hon till bilden. 

Den långa resan mot tillfriskning började 2014 när Emma bodde på Malta tillsammans med sin dåvarnade pojkvän. Efter att hon börjat få oregelbundna blödningar började de googla och bestämde sig för att det var viktigt att hon sökte en läkartid. 

– Vi bokade tid hos en gynekolog och de konstaterade att jag hade cellförändringar. Jag fick kontakta Sverige och de bad mig göra ett vävnadsprov, ett större prov. Tio dagar efter det fick jag beskedet, eller det som de sa var att: "Du har cancer och vi måste operera bort din livmoder", säger Emma till Nyheter24

Efter flera tester och konsulation med svenska läkare så fick Emma flytta tillbaka till Sverige och påbörja en behandling med cellgifter. Cellgifterna, som hon var på i nio veckor, fungerade och hon kunde opereras. Det var då hon tappade sitt långa blonda hår.

– För tre år sedan opererades jag. Då opererade de bort livmodern, livmoderhalsen, äggstockar, lymfkörtlar och lite andra grejer.

Emma efter operationen. Bildkälla: Privat

Det var efter den långa operationen, som pågick från tidig morgon till kväll, som Emma tog den viktiga bilden. Idag kan hon titta tillbaka på den för att påminnas om vart hon var då. 

– Jag var mitt i karriären, var på väg att planera en framtida familj och det var som att en matta rycktes undan under mig. Hade precis flyttat till ett annat land och var "påväg" i livet. Så det blev som två år då livet pausades, det blir en enorm livskris när man får ett sånt här beslut. 

Nu har Emma börjat jobba igen och efter tre år av att försöka bearbeta vad som har hänt så kan hon titta på bilden efter operationen och också se hur långt hon kommit.

– Bilden är väldigt stark och extremt naken. Den visar verkligen verkligheten. Den är tagen bara en timme efter att jag varit sövd stora delar av dagen. Jag är väldigt glad att jag tog den, jag är väldigt olik mig själv på bilden. Det är en bra påminnelse till mig själv om vad jag gått igenom och lyckats med. 

Hon valde att lägga ut bilden i tjejgruppen dels för att hon alltid velat vara öppen med vad hon har gått igenom, dels genom att blogga men också öppet pratat på sin Instagram, men också för att uppmärksamma tjejer att ta cellprover. 

– Ordet cancer är så extremt laddat, det är det ju för mig också, men det ska inte vara farligt att prata om det. Tystnaden är så mycket värre. 

Bilden gillades av tusentals som hyllade Emma men också hörde av sig för att få tips och råd och dela med sig av deras erfarenheter. 

Se också videon om 18-åringen som uppfunnit en BH som kan upptäcka bröstcancer

Läs också om Björn som lyckades samla ihop tillräckligt med pengar för att ta med ungdomar till Liseberg

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som drabbats av cancer?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.