Rebecka Forzeilus har Crohns sjukdom.
1 av 6
Rebecka Forzeilus har Crohns sjukdom. - Foto: Privat
Hon har varit sjuk sedan hon var tonåring.
2 av 6
Hon har varit sjuk sedan hon var tonåring. - Foto: Privat
När hon fick höra att hon måste ha en stomi-påse kände hon att "världen rasade samman".
3 av 6
När hon fick höra att hon måste ha en stomi-påse kände hon att "världen rasade samman". - Foto: Privat
Mitt i allting fick Rebecka veta att hon är gravid. Hon hade då varit tillsammans med sin sambo i en månad.
4 av 6
Mitt i allting fick Rebecka veta att hon är gravid. Hon hade då varit tillsammans med sin sambo i en månad. - Foto: Privat
"När vi fick veta att hon låg i magen så var stomin och ärren ingenting i jämförelse vad jag hade att vänta mig"
5 av 6
"När vi fick veta att hon låg i magen så var stomin och ärren ingenting i jämförelse vad jag hade att vänta mig" - Foto: Privat
I våras fick hon ta bort stomin.
6 av 6
I våras fick hon ta bort stomin. - Foto: Privat

Rebecka var nära att dö av Crohns sjukdom: "Jag var helt förstörd"

När Rebecka fick veta att hon riskerade att dö om hon inte fick en stomi-påse äcklades hon av tanken och vägrade gå ut.


Många sjukdomar syns inte utanpå, men orsakar stort lidande för den som drabbats. Okunskapen och skammen kan dessutom vara så stor att det håller undan folk från att prata om det – de lider i det tysta.

En av dem är 29-åriga Rebecka Forzelius från Stockholm som länge skämdes för sin sjukdom och stomi-påse. Något som förändrades när hon fick reda på att hon var med barn.

Men nu tar vi ut händelserna i förväg. Låt oss backa bandet till hur allting började.

När Rebecka var tonåring var hon ofta så trött att hon knappt orkade ta sig upp ur sängen. Under lång tid trodde hennes mamma att hon bara var trött och lat som de flesta tonåringar. Men det var mer än så.

– Jag började förlora så mycket vikt att min mamma trodde att jag led av anorexi. Jag sprang på toaletten upp mot trettio gånger om dagen, hade blod i avföringen och kunde somna mitt under lektionerna, berättar Rebecka för Nyheter24.

Det var först efter tre år av utredningar som Rebecka år 2004 fick diagnosen Crohns sjukdom. Det är en kronisk tarmsjukdom som skapar inflammationer i tarmarna. Man kan inte bli botad mot sjukdomen, men däremot behandlas så att skoven blir lindriga.

– När jag fick svaret svart på vitt kände en del av mig en otrolig lättnad över att få veta vad det var för "fel", men samtidigt kände jag mig otroligt ledsen eftersom jag mått så dåligt under många år.

"Svävade mellan liv och död"

Rebeckas tonår kantades av trötthet, ständigt sjukdom, och hon var tvungen att alltid ha koll på var en toalett fanns i närhet. Samtidigt skulle hon ha lösa mynt så att det aldrig blev problem att gå på toa. Efter diagnosen fastställdes genomgick hon en mängd olika behandlingar och mediciner, och det var när hon tyckte det var som bäst som det var helt tvärtom. 

Sjukdomen hade orsakat en förträngning i tarmen som gjorde att hon svävade mellan liv och död.

– Kirurgen var inte direkt finkänslig. Han sa direkt att det inte längre fanns något val, jag skulle helt enkelt dö om jag inte genomgick operation direkt, berättar Rebecka och fortsätter:

– Men det slutade inte där, jag skulle bli tvungen att ha en stomi.

Klicka för att visa

Bild: Privat

En stomi opereras in på buken för att tömma kroppen på avföring eller urin. Detta genom att antingen ta bort en del av tarmen eller för att tillfälligt "lägga ner den" för att senare få den att återgå till normal tarmfunktion.

I Rebeckas fall var beskedet knäckande. 

– Jag kände mig helt förstörd. Egentligen inte för själva operationen utan för stomin. Vem vill ha en stomi-påse när man är 28 år? Min värld rasade samman, jag hade precis fått en ny pojkvän, vad skulle han tycka om det? Skulle jag inte kunna ha på mig normala kläder igen? Skulle andra se det på mig? Jag äcklades av tanken och ville inte gå utanför dörren förrän de tagit bort stomin.

"Stomin är en del av mig"

Efter operationen i januari 2016 tog Rebeckas liv en kraftig vändning. Då hon spydde 30-40 gånger om dagen gjorde hon ett graviditetstest. Sen gjorde hon två till. Hon var gravid.

Bild: Privat

Beskedet var en stor chock för Rebecka och hennes sambo, som då bara hade varit tillsammans i en månad. Men nyheten förändrade allt.

– När vi fick veta att hon låg i magen så var stomin och ärren ingenting i jämförelse vad jag hade att vänta mig. Man kan tycka att en graviditet mitt i alltihop är det sämsta tillfället, men min vackra tjej fick mig att glömma allt det som jag tidigare var så rädd för.

Bild: Privat

I september förra året föddes Rebeckas dotter, och i våras fick Rebecka ta bort stomin.

– Idag är stomin och ärren en del av mig. Efter den här resan är mitt mål att inspirera andra till att våga berätta sin historia och inte skämmas, säger Rebecka till Nyheter24.

TV: Samir Badran har drabbats av obotliga sjukdom: "Jag ser nästan ingenting längre"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kände du till Crohns sjukdom sedan tidigare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.