För ett och ett halvt år sedan sökte 23-åriga Belinda jobbet som undersköterska efter ett tips från sin moster.
1 av 3
För ett och ett halvt år sedan sökte 23-åriga Belinda jobbet som undersköterska efter ett tips från sin moster. - Foto: Privat
Innan det hade Belinda jobbat på medicinavdelningen.
2 av 3
Innan det hade Belinda jobbat på medicinavdelningen. - Foto: Privat
Belinda.
3 av 3
Belinda. - Foto: Privat

Belinda, 23, jobbar på BB – här är allt du vill veta om hennes jobb

För ett och ett halvt år sedan sökte 23-åriga Belinda jobbet som undersköterska efter ett tips från sin moster.


För ungefär ett och ett halvt år sedan bestämde sig 23-åriga Belinda för att söka ett jobb som undersköterska på förlossningen och BB på ett sjukhus i södra Sverige. Innan det hade Belinda jobbat på en medicinavdelning. Men efter ett tips så skickade hon iväg en jobbansökan spontant. 

– Det är ett väldigt givande och häftigt jobb. Jag jobbar både på BB och på förlossningen så arbetsdagarna varierar beroende på vart man är, berättar Belinda för Nyheter24.

På BB är det mycket känslor och där är personalen ett stöd för de nyblivna föräldrarna och hjälper dem att växa i sina roller och där handlar det mycket om amning och att ge tips och råd. 

På förlossningen jobbar man med akutsjukvård, vilket gör att personalen aldrig riktigt kan förutspå hur en dag kommer att se ut, berättar Belinda.

– Vi jobbar väldigt nära paren, och försöker se till att dom känner sig trygga och säkra. Det är väldigt stort med en förlossning och ett nytt liv. 

Belinda berättar att det bästa med hennes jobb är att hjälpa mammorna och papporna och se att det hon gör faktiskt gör skillnad. 

– Första gången jag var med på en förlossning så fick jag stå och bita mig själv i läppen för att inte gråta. Det är ett stort ögonblick. När jag själv fick barn för fyra år sedan hade jag inte alls så mycket koll på kvinnan och kroppen, har lärt mig otroligt mycket genom mitt jobb. 

Att jobba på BB är oftast betydligt mycket lugnare än att jobba på förlossningen, vilket kanske inte är så konstigt. Ibland kan det till och med vara så mycket på förlossningen att man knappt hinner äta frukost eller lunch. 

– Vi brukar ställa nyponsoppa i hallen när det är som mest att göra, vissa dagar är det verkligen katastrof men de bra dagarna överväger verkligen de dåliga. 

Det vanligaste är att man är fem barnmorskor och tre undersköterskor. Under ett arbetspass på åtta timmar brukar man i genomsnitt ha varsin förlossning och även patienter på vårdrum. 


Om det är något som Belinda tipsar om att man kan göra innan man kommer in till förlossningen så är det att skriva ett förlossningsbrev och ha med det i sin journal. På så sätt kan personalen enklare få en överblick av vad man vill ha, vad man kanske tycker är jobbigt och saker man kanske skäms för att fråga.

– Det är väldigt bra att ha med sig ett förlossningsbrev, det underlättar många gånger och ger oss bättre förutsättningar att ge just den patienten vad den vill ha. 

Belinda berättar att patienter ibland misstror vården, något som hon upplever som väldigt tråkigt. 

Ett av de starkaste minnena som Belinda har från hennes tid på jobbet är förra nyårsafton. Under den natten hade de åtta förlossningar. 

– Vi var bara sex stycken som jobbade på förlossningen, folk från BB fick komma över och hjälpa oss. Jag kommer ihåg varenda patient från den natten, det var verkligen ett händelserikt arbetspass.

TV: Därför kallas stället där man föder barn "BB"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

BB
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!