Kunderna rasar på Ikea.
Kunderna rasar på Ikea. - Foto: TT/Faksimil Facebook

Kunder rasar på Ikeas manualer: "Blir uppriktigt ledsen"

Flera kunder är upprörda över Ikeas miljöpolicy, men Ikea menar att de inte gör något fel.


Att köpa möbler ifrån Ikea är sannerligen en vattendelare. Några älskar det, andra hatar det och skyller på att manualerna är fel och andra har alltid oturen att delar eller skruvar saknas.

Nu rasar kunderna ännu en gång över manualerna – men av en helt annan anledning än tidigare.

Nämligen att det är alldeles för många manualer, främst till vitvaror.

På Ikeas officiella Facebook-sida skriver kunderna att det är ett "enormt slöseri" och "löjligt". Upprört skriver en person att hen blir "uppriktigt ledsen" när hen ser hur mycket papper de använder.

En annan såg ut att kunna öppna en bokhandel.


En av de som har reagerat är Therese Eriksson som i augusti köpte en diskmaskin på Ikea i Sundsvall.

– Det är ett enormt slöseri med papper eftersom det var väldigt många manualer, och det gäller tyvärr mycket man köper på Ikea, säger Therese, till Nyheter24.

Therese reagerade starkt eftersom hon tycker att klimatet och miljön är den viktigaste frågan vi har idag.

– Jag önskar att mina barn slapp leva utan ett klimathot hängande över dem. Jag tycker att Ikea, som marknadsför sig som miljösmarta, borde ha en smartare lösning på detta. Ikea har smarta lösningar på det mesta men bidrar i väldigt hög grad till konsumtion och "slit och slängsamhället". Kvalitén på en del saker gör att det inte håller så länge och det kanske är syftet eftersom de självklart marknadsför att man köper nytt varje säsong osv, säger Therese.

"Hållbarhet är en del i allt vi gör"

Anledningen till att det tillkommer så många manualer i kartongerna är att just vitvarorna säljs globalt – och manualerna är därför skrivna på flera olika språk.

Något som enligt Ikea själva är tänkt ur just ett miljöperspektiv.

– Vi förstår synpunkten, men där vill vi vara tydliga med att hållbarhet är en del i allt vi gör. För att produkterna ska hålla länge är det bra att man läser manualerna för att vårda och rengöra. En del i vårt hållbarhetsarbete är också att produkterna ska leva länge så att man inte alltid behöver köpa nytt, berättar Emil Eriksson, presstalesperson vid Ikea Sverige för Nyheter24.

Ikea menar alltså att det är viktigt att alla kan sköta sina produkter. Men de kan inte svara på hur mycket en maskin faktiskt kan förstöras av att man inte läser manualen.

– Men ett bra exempel är det med ekoprogrammet som sparar mycket vatten. Vatten är ju en stor bristvara i många länder. Tar vi kylskåpen vet jag att det står att man inte ska öppna dörren för ofta eller för länge om det inte är absolut nödvändigt, för att det kan spara energi. Det är också en hållbarhetsfråga.

Men behöver man få med alla världens språk? Går det inte att ordna?

– Det är klart man kan göra det, men Sverige är också ett land där det pratas väldigt många språk och i grunden vill vi ju kunna vara öppna och tillgängliga för de många människorna. Därför är det också viktigt att man läser manualerna. Det kan vara av säkerhetsskäl men det är också miljötänk, så att produkterna håller länge och att risken på produkterna ska öka, säger Eriksson till Nyheter24.

Ikea har tidigare fått kritik för att ha tagit bort kvinnor från sin reklam och för en "Hitler-tavla".

Se även: Här är smarta lösningen som ska sätta stopp för Ikea-bråken:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Ikea borde ha färre manualer i sina paket?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.