Trafikverket varnar SJ och MTR.
1 av 3
Trafikverket varnar SJ och MTR. - Foto: TT/Trafikverket (montage)
Eftersom al-Qaida pekar ut tågtrafiken som ett nytt mål.
2 av 3
Eftersom al-Qaida pekar ut tågtrafiken som ett nytt mål. - Foto: TT
Vilket experten tror kan locka fler nya grupper.
3 av 3
Vilket experten tror kan locka fler nya grupper. - Foto: TT

Trafikverket varnar för al-Qaidas nya metod – slår mot tåg

Under söndagen avslöjades det att Trafikverket varnat både SJ och MTR för terrorgruppens nya mål – tågen.


Det är efter att terrornätverket al-Qaida släppt en steg för steg-guide för hur man skadar tågräls så att tåg spårar ur som svenska Trafikverket nu går ut med en varning. 

Aftonbladet har tagit del av det mail som skickats från Trafikverket till både SJ och MTR. I mailet skriver myndigheten att de uppmanar sin personal att vara uppmärksamma på om det rör sig folk på och runt spåren eller om de upptäcker ett främmande föremål. 

Terrorgruppen skriver i sin tidskrift Inspire, där guiden är publicerad, att denna typ av terrorattacker skadar samhället ekonomiskt men även skapar en stor rädsla hos befolkningen. I artikeln riktas dock inget direkt hot mot Sverige utan länder som pekas ut är USA, Ryssland, Franrike och Storbritannien. 

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utgör uppmaningen en helt ny typ av terrorhot som tidigare inte funnits. 

– Nu kommer det ut en rekommendation att begå terrorattentat där man inte behöver spränga sig själv. Det tycker vi också är en intressant faktor, att man inte behöver dö för sin sak. Det kan ju appellera till fler grupper än tidigare, säger Mikael Tofvesson på MSB till Aftonbladet. 

Trafikverket säger dock att det enligt deras och Säpos analys inte finns något förhöjt hot i Sverige för tillfället. 

– Vår säkerhetsavdelning talade med Säpo under torsdagen, som uppger att hotbilden är som förut, den är inte förändrad. Jag tror att det kanske var lite väl kvickt att gå ut med det här, för det drar ofta igång mer onödigt pådrag än vad som egentligen var tanken, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till Aftonbladet

I videon under kan du se hur det ser ut i världens lyxigaste tåg – och hur mycket en biljett kostar. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för terrorattacker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.