Linn föddes med gastroschisis.
1 av 4
Linn föddes med gastroschisis. - Foto: Privat
När hon föddes var hon tvungen att opereras och fick hjärtstillestånd.
2 av 4
När hon föddes var hon tvungen att opereras och fick hjärtstillestånd. - Foto: Privat
Under barndomen följde en rad resor in och ut på sjukhus med tarmvred och förstoppningar.
3 av 4
Under barndomen följde en rad resor in och ut på sjukhus med tarmvred och förstoppningar. - Foto: Privat
Idag fungerar Linns kropp väldigt bra, och hon är stolt över ärret.
4 av 4
Idag fungerar Linns kropp väldigt bra, och hon är stolt över ärret. - Foto: Privat

Linn föddes med ovanlig missbildning – nu visar hon stolt upp sitt ärr

Som barn brukade Linn skämmas för sitt stora ärr på magen. Men idag är hon stolt. "Utan ärret hade jag inte stått där jag är idag" säger hon till Nyheter24.


24-åriga Linn från Uppsala föddes med gastroschisis. Något som vanligtvis upptäcks under graviditeten, men i Linns fall upptäcktes det inte förrän hon skulle komma till världen.

– Jag fick ett hjärtstopp och lurade döden, berättar Linn för Nyheter24.

Gastroschisis innebär att tarmar och andra organ inte dras in i bukhålan så som de ska. De stannar då utanför och växer på utsidan av bebisens kropp. När det upptäcks under graviditeten planerar man in ett kejsarsnitt, för att kunna operera barnet direkt.

För en nyfödd finns det många risker med en sådan operation, vilket också gav Linn hjärtstopp. Som tur var överlevde hon.


Under barndomen följde en rad resor in och ut på sjukhus med tarmvred och förstoppningar. Hon fick inte äta vilken mat som helst utan skulle undvika vitt mjöl och trådiga frukter och grönsaker.

– Som barn var det jobbigt att aldrig få äta en bulle eller pannkakor i skolan, eller en apelsin eller mandarin. Om jag gjorde det så var det oftast bara att åka in till sjukhuset då jag fick fruktansvärt ont, berättar Linn.

Resorna fortsatte fram tills Linn var i tioårsåldern. Hon får ofta frågor om sina ärr och får höra kommentarer som "kunde de inte gjort det lite finare?".

Som barn skämdes Linn för sin mage och ville aldrig visa sig i varken bikini eller magtröja.

Nu söker Linn efter andra som också föddes med gastroschisis, vilket hon skrev om i ett hyllat inlägg i Facebook-gruppen Honey & The Bees.

– Jag har länge undrat hur många som mått som jag, och hur det har gått för andra som har gått igenom samma sak, hur deras magar ser ut och hur de lever idag. Nu kände jag att det var dags att hitta fler som mig, säger Linn.


Idag fungerar Linns kropp väldigt bra. Ibland kan hon få stark magknip, och att träna magmusklerna är svårt eftersom det är något i magen som orsakar smärta.

Och hon är stolt över ärret.

– Det är en livshistoria och utan ärret hade jag inte stått där jag är idag, säger hon och fortsätter:

– Jag kan självklart än idag tycka att det är skitjobbigt på stranden när alla andra går med sina fina platta magar med navel, medan min är väldigt bucklig och ärrig. Men man får slå sig själv på fingrarna ibland och säga till sig själv att vara stolt. Självklart glor folk som att de har sett ett ufo men det är bara att glo tillbaka.

Se även: Hyllades efter ärliga bilden – nu berättar Isabella Jedler sanningen bakom ärren

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du något ärr?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.