- Foto: H. Zell/Wikimedia/TT

Livsfarlig växt allt vanligare i Sverige – kan döda på 15 minuter

Växten sprängört ser oskyldig ut – men är faktiskt en av de giftigaste växterna som finns. Nu har den blivit väldigt utspridd i Sverige.


Den senaste tiden har det dykt upp ett rikt antal av växten sprängört i Dalarna. Växten är extremt giftig – och kan leda till döden.

Bildkälla: Wikimedia. Sprängörten är en av de gifitgaste växterna vi har.

I Skattungbyn har biologen Sigurd Jönsson sett gott om sprängört vid Lintjärn och han vill därför varna andra, rapporterar SVT Dalarna. Han uppmanar folk att lära sig mer om den farliga växten.

Hela plantan är extremt giftig och har lett till döden för så väl människor som djur. Även små mängder kan ge en allvarlig förgiftning och det är roten som är farligast. Den som får i sig växten kan det leda till kräkningar, kraftiga kramper, medvetslöshet och andningsförlamning. Med andra ord – livsfarligthund.

Bildkälla: Wikimedia. Örten äts ofta av boskap – och kan leda till en smärtsam död.

En extra detalj som gör växten ännu farligare är att den är väldigt lik populära plantan hundkäx och plockas ofta av särskilt barn. Dessutom gillar kor, får och hästar rötterna som givetvis ofta leder till döden.

Bildkälla: Wikimedia. Växten hundkäx ser ut så här och kan förväxlas med den giftiga plantan sprängört.

Växten finns i vattendrag i hela landet förutom fjällen. Tidigare har kända biologer, bland annat Carl von Linné, velat att växten ska utrotas och Statens veterinärmedicinska anstalt rekommenderar djurägare att gräva upp den och sedan bränna upp den. 

Dala-Demokraten varnar särskilt nu inför midsommartider – se alltså upp vad du har med i kransen! Växten kan döda inom femton minuter.

Läs också om Emily som rörde vid en riktigt giftig växt och fick hemska utslag över hela ansiktet. Eller läs om farliga bäret som ser ut som blåbär – som en 5-årig pojke råkade äta.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett till sprängört där du bor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.