Rakhmat Akilov har erkänt terrorattacken på Drottninggatan den 7 april.
Rakhmat Akilov har erkänt terrorattacken på Drottninggatan den 7 april. - Foto: Facebook/TT

Rakhmat Akilov i förhör: Fick order att agera från IS

Under förhör har Rakhmat Akilov berättat att terrorsekten istället beordrade honom att genomföra en attack i Stockholm.


Under förhör med Rakhmat Akilov ska han ha berättat om hur han planerade att ansluta sig till IS, men att terrororganisationen ändrade sig och istället gav en order att genomföra en attack i Stockholm, skriver Expressen.

En vecka före attacken på Drottninggatan ska Akilov ha fått ordern från IS att utföra terrordådet i Stockholm, IS-ordern ska dock inte ha varit rikekt riktad mot Akilov själv utan allmän.

Under veckan före dådet byggde Akilov bland annat den bomb som skulle ha utlösts i lastbilen, och även tagit hans liv.

Då bomben inte utlöstes fick Akilov fly från Drottninggatan. Under de sex timmar som förflöt innan han greps av polis ska han återigen ha haft kontakt med sina "bröder" i IS.

Enligt Uzbekistans utrikesminister rekryterades Akilov till terrororganisationen efter sin flytt till Sverige år 2014.

– Enligt vår information så uppmanade han aktivt sina kamrater att resa till Syrien för att strida på Islamiska statens sida.

Dock säger en bekant till Akilov att han inte ens visste hur man bad, men ofta pratade om att IS i Syrien gjorde "det enda rätta".

– Han var ingen riktig muslim, han kunde be morgonbönen sedan rökte han hasch och bad inget mer, säger personen, skriver Expressen.

Se mer om Akilovs hemliga liv på Facebook i videon under.

Nyheter24 har tidigare skrivit om terrorattacken på Drottninggatan, du hittar fler artiklar här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.